Την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων καθώς και τη συνέχιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους θα επικυρώσει η Κομισιόν στη σημερινή έκθεσή της.
Η έκθεση για τη 10η αξιολόγηση επιβεβαιώνει άλλη μία φορά –μέσα και από τη 10η αξιολόγηση– την προώθηση κομβικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημαίνεται η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα από 1η Ιουνίου, που θεωρείται πολύ βασική μεταρρύθμιση, καθώς δίνει μια συνολική λύση για το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Τονίζει πάντως ότι ο νέος φορέας για την πώληση και επαναμίσθωση για 12 χρόνια των ακινήτων νοικοκυριών που θα καταλήγουν στη λεγόμενη «ατομική πτώχευση» δεν θα πρέπει να ενταχθεί στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει αρνητική επίδραση στα δημόσια έσοδα.
Θα επικροτεί την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλή», που βοήθησε τη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων σε έναν χρόνο κατά 10%, καθώς και τις αλλαγές στον βασικό νόμο για το ΤΧΣ. Θα επισημαίνει επίσης πρόοδο σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην Υγεία και τη Δικαιοσύνη αλλά και την ολοκλήρωση του οργανογράμματος της ΑΑΔΕ.
Η έκθεση θα αποκαλύπτει ότι η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές ολοκληρώθηκε ήδη μέσα στο 2021, αλλά η εδώ και καιρό αναμενόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αναμένεται το 2022.
Επίσης, θα τονίζεται και η πρόθεση των ελληνικών Αρχών να τελειώνουν και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, με μια νέα μεθοδολογία που συμφωνήθηκε από κοινού και επιτυγχάνει τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων και την ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η έκθεση για τη 10η αξιολόγηση θα υιοθετεί τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέποντας ότι θα έχουμε δημοσιονομική προσαρμογή από φέτος, η οποία θα επιταχυνθεί από το 2022.
Η έκθεση θα θεωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση τις μόνιμες φορολογικές μειώσεις που θεσπίστηκαν από φέτος και αφορούν τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τα άτομα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες και τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.
Βιώσιμο το χρέος
Παρά την αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν παραμένει βιώσιμο, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα υπολογίζει ότι το χρέος προβλέπεται να φτάσει το 169% έως το τέλος της δεκαετίας και να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047 στο βασικό σενάριο.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους αναμένεται να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα λόγω του πρόσθετου χρέους της πανδημίας αλλά και της απορρόφησης των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα θεωρείται ότι θα επανέλθουν σε μέσο ετήσιο επίπεδα κάτω από το 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030.
Παράλληλα, θα τονίζεται ότι το χρέος κορυφώθηκε μεν το 2020, φτάνοντας το 205,6%, αλλά θα επανέλθει σε καθοδική τροχιά από το 2021, υποχωρώντας στο 204% του ΑΕΠ, και ταχύτερα από το 2022 και μετά.
Από τα εναλλακτικά σενάρια για το χρέος που θα προβλέπουν υστέρηση στον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης ή και αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ένας σχετικά σοβαρός κίνδυνος αναμένεται αν υλοποιηθεί το σενάριο της μικρότερης ανάπτυξης, αφού οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα σκαρφαλώσουν στο 20%.