Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να παίξουν οι τρεις εκθέσεις της Κομισιόν που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Ιουνίου.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι θα υπάρχουν συστάσεις και σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους.
Οι τρεις εκθέσεις αφορούν:
- τη 10η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας
- την έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο
- τη νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η 10η έκθεση θα είναι θετική για τη χώρα, ενώ θα ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 740 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου.
Στην έκθεση θα σημειώνεται ότι η πανδημία του κορονοϊού διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οδήγησε σε απότομη συρρίκνωση της οικονομίας το 2020, ωστόσο σημαντικού μεγέθους πόροι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αποδειχτούν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Βιώσιμο το χρέος, με πτωτική τροχιά
Ενδιαφέρον έχει και η έκθεση που εντάσσεται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, και στη νέα ανάλυση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, το δημόσιο χρέος παραμένει βιώσιμο, κινούμενο
–ως ποσοστό του ΑΕΠ– πτωτικά.
Τo χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η βιωσιμότητά του υποστηρίζεται από πολλούς παράγοντες που το αμβλύνουν, θα αναφέρεται στην έκθεση.
Παρά τη μεγάλη αύξηση που σημείωσε το 2020, φτάνοντας στα 341,023 δισ. ευρώ, για το 2021 προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 352,5 δισ. ευρώ. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα κορυφωθούν το 2022-23 και στη συνέχεια θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ σε 10ετή ορίζοντα.
Το υψηλό δημόσιο χρέος αποτελεί τη βασική πρόκληση για τη χώρα και το πιστωτικό προφίλ της, όπως επισήμανε χθες και ο οίκος Moody’s.