Η κα. Λαγκάρντ χτύπησε το «καμπανάκι» για νέες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, ενώ ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή για το θέμα των «κόκκινων» δανείων που θα διογκωθούν μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης.
Παράλληλα, η ΕΚΤ θεωρεί πως η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά, προκειμένου το 2022 να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2019. «Η ανάκαμψη όμως είναι εύθραυστη και θα αφήσει πληγές. Τα συντονισμένα μέτρα, δημοσιονομικά και νομισματικά, στήριξαν την ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πληθωρισμό, που αποτελεί τον σημαντικότερο «δείκτη» της ΕΚΤ για την χάραξη της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας πως το 2021 θα καταγράψει αύξηση, η οποία θα αρχίζει να υποχωρεί από το 2022. Η ενίσχυση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα ενισχυθεί φέτος, αλλά θα οφείλεται σε προσωρινούς λόγους. Σημειώνεται πως στόχος της ΕΚΤ είναι ένας πληθωρισμός κοντά στο 2%.
Τζεντιλόνι: Όχι σε βιαστική απόσυρση των μέτρων
Για «ριμπάουντ» ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του 2021 που θα συνεχιστεί και το 2022 έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος τόνισε πως δεν πρέπει να αποσυρθεί βιαστικά η στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Μάλιστα, επεσήμανε πως θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά η μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης, για να είναι ομαλότερη η οικονομική διαχείριση της επόμενης ημέρας. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δημοσιονομικές τις κατευθύνσεις για το 2022 στις αρχές Ιουνίου.
Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας πως οι πρώτες εκταμιεύσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα πραγματοποιηθούν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ωστόσο, έως και σήμερα πέντε κράτη – μέλη δεν έχουν υποβάλει τα εθνικά τους σχέδια για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Από τη συνέντευξη τύπου του Eurogroup, τις κάλεσε να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεσή τους.