ΔΝΤ: Πρόταση 50 δισ. για τον τερματισμό της πανδημίας

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
EUROKINISSI

Σημαντική πρόταση παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τον τερματισμό της πανδημίας μέσω του εμβολιασμού του 40% για το 2021 και 60% για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η πρόταση κοστολογείται στα 50 δισ. ευρώ και θα επιφέρει περίπου 9 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία έως το 2025 με την ταχύτερη οικονομική δραστηριότητα, με τις πλούσιες χώρες να ωφελούνται περισσότερο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ «η κρίση έχει σκοτώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι προβλέψεις δείχνουν εξαιρετικά άνισες προοπτικές υγείας έως το 2022, γεγονός που θέτει σοβαρούς κινδύνους για τον κόσμο».

Χαρτονομίσματα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δηλώσεις στελεχών ΔΝΤ

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε σε μια σύνοδο κορυφής που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ομάδα 20 μεγάλων οικονομιών: «Οι προηγμένες οικονομίες –από τις οποίες ζητούμε να συνεισφέρουν περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια– πιθανότατα θα έχουν την υψηλότερη απόδοση των δημοσίων επενδύσεων στη σύγχρονη ιστορία, αποκομίζοντας το 40% των κερδών του ΑΕΠ και περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα».

Η πρόταση, που συντάχθηκε από την επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, και τον οικονομολόγο Ρουχίρ Αγκαρουάλ, βασίζεται σε προσπάθειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT), τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες ομάδες.

Η υλοποίηση του σχεδίου που συντάχθηκε από την Γκίτα Γκόπιναθ και τον Ρουχίρ Αγκαρουάλ θα κόστιζε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, με 35 δισεκατομμύρια δολάρια να πληρώνονται από επιχορηγήσεις από πλούσιες χώρες, δωρητές, και τα υπόλοιπα 15 δισεκατομμύρια δολάρια να χρηματοδοτούνται από εθνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση χαμηλού ή μηδενικού επιτοκίου από αναπτυξιακές τράπεζες.

Προϋποθέσεις χρηματοδότησης

Το σχέδιο προϋποθέτει χρηματοδότηση εκ των προτέρων, δωρεές εμβολίων και κινήσεις για τη διασφάλιση δωρεάν διασυνοριακών ροών πρώτων υλών και ολοκληρωμένων εμβολίων καθώς και επενδύσεις περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαφοροποίηση και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων παγκοσμίως.

Παρά τους περιορισμούς των εμβολίων, το Ταμείο ζήτησε 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για εκτεταμένες δοκιμές, επαρκή θεραπευτική αγωγή και προετοιμασίες για την ανάπτυξη εμβολίων καθώς και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αξιολόγηση και την εφαρμογή στρατηγικών αύξησης της δόσης.

Χωρίς επείγουσες ενέργειες, πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2022 ή αργότερα για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα