Αισιόδοξα μηνύματα από τον οίκο Moody’s πριν από την καθιερωμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα. Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιφέρει την υψηλότερη ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας και θα μειώσει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους / ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, οι τέσσερις χώρες που θα λάβουν σχεδόν το ήμισυ όλων των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Σε συνδυασμό με την τακτική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., αναμένονται επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και τη μείωση του χρέους, καθιστώντας το βιώσιμο.
Ο Moody’s προβλέπει μια ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης της Ε.Ε. σε αυτές τις χώρες ύψους 1,9% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο το 2021-27. Η Ελλάδα θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Αυτό θα οδηγήσει στον διπλασιασμό των επενδύσεων κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η πλήρης απορρόφηση των πόρων, όπως τονίζει ο Moody’s, θα παρέχει βραχυπρόθεσμη ώθηση στους πιστωτικούς δείκτες των κρατών αυτών. Ο οίκος εκτιμά ότι η ώθηση στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ σε μέσο όρο το διάστημα 2021-2027 θα κινηθεί στην περιοχή του 0,7%, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει. Όπως εκτιμά ο οίκος, η πλήρης απορρόφηση των επιχορηγήσεων του Ταμείου θα ωθήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1% ετησίως την επόμενη επταετία.
Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα θα οδηγήσουν επίσης σε μείωση του χρέους / ΑΠΕ κατά 14,5% στην επταετία για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, τα φθηνότερα δάνεια που διατίθενται στο πλαίσιο των κεφαλαίων ανάκαμψης θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα και τις συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους και των χωρών, όπως τονίζει ο οίκος, ενώ οι επενδύσεις σε περιφερειακό επίπεδο θα βοηθήσουν επίσης στη μείωση των μελλοντικών πιέσεων δαπανών σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη.
Προσοχή στις διοικητικές προκλήσεις
Ωστόσο, οι διοικητικές προκλήσεις αναμένεται να περιορίσουν τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γι’ αυτό ο οίκος τονίζει ότι οι χώρες θα πρέπει να απορροφήσουν αυτή τη χρηματοδότηση γρήγορα, ώστε να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των κεφαλαίων στην ανάπτυξη. Η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, δεδομένου ότι έχουν ισχυρότερα ποσοστά απορρόφησης ιστορικά.
Τέλος, όπως επισημαίνει ο οίκος, οι μεταρρυθμίσεις προσφέρουν σημαντικά «όπλα» για τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική αυτών των χωρών, αλλά η εφαρμογή τους είναι λιγότερο σίγουρη. Οι εκταμιεύσεις των πόρων της Ε.Ε. συνδέονται με μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό μέτωπο, την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, όπως περιγράφεται από την Κομισιόν. Εάν εφαρμοστούν, θα μπορέσουν να προσφέρουν σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα και τη δυναμική ανάπτυξης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Moody’s . Ωστόσο, η Κομισιόν, όπως σημειώνει, έχει αδύναμο ιστορικό επιβολής αυτών των δεσμεύσεων.