Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε διευκρινίσεις για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε επίπεδο οικονομίας, τονίζοντας πως έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τον Covid-19, επισήμανε πως η κυβέρνηση τα υλοποιεί ήδη.
Όπως τόνισε ο ίδιος, πρόκειται «για παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από τα επαρκή ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία συστηματικά χτίζουμε το τελευταίο έτος, και στα οποία προστέθηκαν προχθές 2 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλό έως και μηδενικό κόστος δανεισμού, από το πρόγραμμα SURE».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε διευκρινίσεις για τη δέσμη των επτά στοχευμένων μέτρων του υπουργείου Οικονομικών που ήδη εφαρμόζονται:Μέτρο 1Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.
Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Το μέτρο ήδη υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».
Μέτρο 2Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.
Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύτηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί μέχρι αύριο.
Μέτρο 3Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «Γέφυρα». Πρόγραμμα που εγκρίθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το οποίο εστιάζει στη σημαντική κρατική επιδότηση δόσεων –εξυπηρετούμενων και μη– δανείων.
Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών ήδη ωφελείται. Και αυτό διότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Μέτρο 4Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι οι οποίοι τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους.
Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύτηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ και η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί μέχρι αύριο. Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.
Μέτρο 5Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.
Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.
Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Η διάταξη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.
Μέτρο 6Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.
Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό», δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.
Επίσης, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου - Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα και με βάση τον τζίρο του 3ου τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολουμένων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
Εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, όπου θα εμφανίζεται, απευθείας πλέον, το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης.
Έτσι, την επόμενη εβδομάδα, όπως έχουμε δεσμευτεί, θα καταβληθούν σημαντικά ποσά στους δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύεται και ανέρχεται, πλέον, στα 1,2 δισ. ευρώ. Οπότε, μαζί με τον επόμενο κύκλο, τον 5ο, που θα υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο, θα ξεπεράσουμε, αθροιστικά, τα 5 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων εντός του 2020. Και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επέκταση αυτής της χρηματοδότησης και το 2021.
Μέτρο 7Σε συνέχεια της πρόσφατης τοποθέτησης του πρωθυπουργού στη Βουλή, ανακοινώνουμε σήμερα ότι κατά τον μήνα Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την τακτική καταβολή του, θα λάβουν το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης. Η ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Ανοίγουν ξανά οι 120 δόσεις
- Έμμεση αύξηση μισθού από τη μείωση των εισφορών
- Lockdown: Πώς θα στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις