Oscars: Ανυπομονησία, εκπλήξεις, λαμπερές εμφανίσεις και εντυπωσιακά σκηνικά είναι όλα όσα βλέπουμε κάθε χρονιά στην τελετή απονομής των Oscars.
Οι περισσότεροι- αν όχι όλοι οι διαγωνιζόμενοι- επιθυμούν να αποκτήσουν στη συλλογή τους το χρυσό αγαλματίδιο, εφόσον θεωρείται η κορυφή των βραβείων. Παρ' όλα αυτά υπήρχαν και υπάρχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν τιμήθηκαν ποτέ με κάποιο Oscar.
Με αφορμή λοιπόν τα Oscars 2020 σας παρουσιάζουμε τους Έλληνες νικητές σε όλη τη μακρά πορεία του θεσμού. Attention please, η παρακάτω λίστα αποτελείται μόνο από τους νικητές και όχι από τους υποψήφιους.
-
Κατίνα Παξινού - Για ποιον χτυπά η καμπάνα (1943)
Στις 2 Μαρτίου του 1944 η Κατίνα Παξίνου κερδίζει το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, για την ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα». Υποδυόταν το ρόλο της φλογερής πατριώτισσας της Ισπανίας, Πιλάρ. Ήταν η πρώτη μη Αμερικανίδα ηθοποιός που τιμήθηκε με Όσκαρ, όπως και η πρώτη από την Ελλάδα.
-
Μάνος Χατζιδάκις - Ποτέ την Κυριακή (1960)
Το 1961 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι "Τα παιδιά του Πειραιά". Η βράβευση αυτή του έδωσε παγκόσμια δημοσιότητα, την οποία ο Χατζιδάκις προσπάθησε να αποφύγει με κάθε τρόπο, θεωρώντας ότι του στερούσε τη δυνατότητα να διαμορφώσει ο ίδιος την σχέση του με τον ακροατή του. "Για μένα το Όσκαρ δεν αποτελεί στεφάνωμα μιας σταδιοδρομίας αλλά το αληθινό μου ξεκίνημα", ήταν η απάντηση-δήλωση του συνθέτη.
-
Βασίλης Φωτόπουλος - Αλέξης Ζορμπάς (1964)
Βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την ταινία Αλέξης "Ζορμπάς"(για ασπρόμαυρη ταινία) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.
-
Κώστας Γαβράς - Ζ (1969) - Ο Αγνοούμενος (1982)
Ο σκηνοθέτης Κώστα Γαβράς κέρδισε το πρώτο του βραβείο για την ταινία "Ζ", αποσπώντας το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (ως επιλογή της Αλγερίας βέβαια). Το δεύτερο βραβείο ήρθε με την ταινία "Ο Αγνοούμενος", όπου το απονεμήθηκε το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.
-
Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ - Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ (1974)
Για τον "Υπέροχο Γκάτσμπυ" η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ κέρδισε το Όσκαρ Ενδυματολογίας.
-
Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis) - Οι Δρόμοι της Φωτιάς (1982)
Ο μουσικός Βαγγέλης Παπαθανασίου απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής για την ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς». Η συγκεκριμένη μουσική επένδυση έχει συνδεθεί άρρηκτα με το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων.
-
Ελία Καζάν - Gentleman’ s Agreement (1947), On the waterfront (1954)
Δύο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας απέσπασε ο διάσημος Ελία Καζάν, για τις ταινίες "Συμφωνία Κυρίων" και "Το λιμάνι της αγωνίας".
-
Ολυμπία Δουκάκη - Moonstruck (1987)
Η Ολυμπία Δουκάκη κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου το 1987 για τη συμμετοχή της στην ταινία "Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού".
- Τζορτζ Τσακίρης - West Side Story (1961)
O ηθοποιός Τζορτζ Τσακίρης βραβεύτηκε με Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για το μιούζικαλ του 1961 "West Side Story", κατά την οποία υποδύθηκε των αρχηγό της συμμορίας των Sharks.
-
Ερμής Παν - A Damsel in Distress (1937)
Ο Hermes Pan ή Ερμής Παναγιωτόπουλος κέρδισε Το 1937 το Βραβείο Όσκαρ με την ταινία A Damsel in Distress για την χορογραφία. Είχε συμμετοχή σε 112 ταινίες του Χόλιγουντ.
-
Αλεξάντερ Πέιν - Πλαγίως (2004), Οι Απόγονοι (2011)
Το ελληνικό του επίθετο ήταν Παπαδόπουλος και είχε καταγωγή από τρία μέρη της Ελλάδας, τη Σύρο, το Αίγιο και τη Λειβαδιά. Έχει κερδίσει δύο βραβεία. Το ένα Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου ήταν για την ταινία Πλαγίως (2004), ενώ το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Οι Απόγονοι (2011).
-
Ντιν Ταβουλάρης - Νονός 2 (1974)
Aν και βρέθηκε πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ, απέσπασε μόνο ένα για την καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας "Νονός 2".
-
Αλεξάντρ Ντεσπλά - Grand Budapest Hotel (2014)
Ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Ντεσπλά κέρδισε το 2015 το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τη ταινία «Grand Budapest Hotel». Ωστόσο, έχει βρεθεί στη θέση του υποψηφίου 8 φορές.
- Λούις Ψυχογιός - The Cove (2009)
Το 2009 ο Λούις Ψυχογιός σκηνοθέτησε και εμφανίστηκε στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ The Cove, το οποίο κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
-
George Miller/Γιώργος Μηλιώτης - Happy Feet (2006)
Ο πατέρας του ήταν από τα Κύθηρα και άλλαξε το επίθετο του από Μηλιώτης σε Miller όταν μετανάστευσε στην Αυστραλία. Το 2006 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για την ταινία "Happy Feet".
-
Αντώνης Καταγκάς - 12 Χρόνια Σκλάβος
Η ταινία "12 χρόνια σκλάβος" στην οποία ήταν παραγωγός, απέσπασε το 2014 το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Oscars: Τα 12 ωραιότερα soundtracks (vds)
- Oscars: Τα πιο αστεία και αμήχανα στιγμιότυπα στην ιστορία των βραβείων (pics+vds)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM