Η ρεβιθάδα δεν είναι απλά άλλο ένα φαγητό στη Σίφνο αλλά αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της παράδοσης του νησιού και πράγματι, είναι πεντανόστιμη.
Η σιφνέικη ρεβιθάδα είναι ένα σήμα κατατεθέν για το κυκλαδίτικο νησί και αν βρεθείς ποτέ στη Σίφνο μην παραλείψεις να την γευτείς. Η γεύση αυτού το παραδοσιακού ελληνικού πιάτου δεν γίνεται να σε απογοητεύσει.
Πώς μπορείς να φτιάξεις την παραδοσιακή ρεβιθάδα Σίφνου και να γλείφεις τα δάχτυλα σου;
Συνέχισε την ανάγνωση και θα βρεις την αυθεντική συνταγή που θα σε συγκλονίσει.
Υλικά
- 1 κιλό ρεβύθια βραστερά
- 4-5 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
- 1½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ αλάτι (κοφτές)
- 2 κ.σ πιπέρι (κοφτές)
- νερό κρύο
- λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση Βήμα-Βήμα
- Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό θερμοκρασίας δωματίου
- Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο κατάλληλο σκεύος
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά: το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το νερό σε θερμοκρασία δωματίου (να καλύπτει τα ρεβίθια)
- Αφήνουμε τη ρεβιθάδα να σιγοψηθεί για αρκετή ώρα
Να σημειωθεί πως αν θες να απολαύσεις στο μέγιστο την αυθεντική γεύση της ρεβιθάδας της Σίφνου θα χρειαστείς κάτι ακόμα. Το κατάλληλο σκεύος.
Η παραδοσιακή σιφνέικη ρεβιθάδα γίνεται στην «σκεπασταριά», ένα πήλινο όρθιο σκεύος (τσουκάλι ή τσικάλι) με καμπύλες, λαβές εκατέρωθεν και χωστό καπάκι. Αν επιλέξεις τελικά αυτό το σκεύος πρόσθεσε στη συνταγή λίγο αλεύρι και νερό για το σφράγισμα του. Διαφορετικά μια χοντρή γάστρα με καπάκι, ή σε κεραμικό σκεύος με καπάκι είναι αυτό που χρειάζεστε.
Και καλή απόλαυση!