Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο «Έλληνας θεός» του τένις που μας γεμίζει υπερηφάνεια

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, εκτός από κορυφαίος και υπερταλαντούχος τενίστας, έχει αυτό το ελληνικό πείσμα που δεν τα παρατάς ακόμη και αν βρίσκεσαι ένα βήμα πριν από την ήττα!

«Όποιος δεν έχει ζωή ασχολείται με τη ζωή των άλλων», είχε σχολιάσει σε ένα ξέσπασμα του στα social media ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ύστερα από τη σωρεία αρνητικών σχολίων που δέχτηκε όταν πριν από έναν περίπου μήνα δημοσίευσε φωτογραφίες του από το Ντουμπάι. Τότε, όλοι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι πήγε για να λάβει μέρος στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι, ενώ η αλήθεια ήταν ότι προετοιμαζόταν για το μεγάλο τουρνουά της Αυστραλίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98)

Τελικά, η πορεία του στο Australian Open τον δικαίωσε, αφού έφτασε στον τρίτο ημιτελικό Γκραν Σλαμ της καριέρας του (Australian Open 2019, 2021, Roland Garros 2020), κερδίζοντας τον «τεράστιο» Ραφαέλ Ναδάλ. Μάλιστα, έγινε ο δεύτερος τενίστας που νικά τον Ναδάλ σε Γκραντ Σλαμ, έχοντας χάσει στην αρχή δύο σετ.

Μπορεί στον χθεσινό αγώνα να ηττήθηκε 3-0 σετ από τον Ντανίλ Μεντβέντεφ και να μην μπόρεσε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο ενός τελικού, είναι βέβαιο ωστόσο ότι αργά ή γρήγορα ο «Έλληνας θεός» του τένις θα φτάσει στην κορυφή.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συγχαίροντας τον Ντανίλ Μεντβέντεφ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνεχίζει να μας κάνει υπερήφανους

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο σημαντικότερος (μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο) πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό, στον αθλητικό χώρο. Με τη σπουδαία και ανατρεπτική νίκη του στις 17 Φεβρουαρίου εναντίον του Ναδάλ, ο Στέφανος έκανε όλη την Ελλάδα να ασχολείται μαζί του, αυτή τη φορά όχι για την προσωπική του ζωή ή για τις αναρτήσεις και τις δηλώσεις του, αλλά γιατί απέδειξε και πάλι πόσο μεγάλος και ταλαντούχος αθλητής είναι.

Γιατί είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει χαρίσει στη χώρα μας τόσες νίκες στο τένις και φυσικά μας έκανε να αγαπήσουμε ξανά αυτό το άθλημα.

Γιατί, όπως είπε, όλο αυτό δεν το κάνει μόνο για εκείνον, αλλά και για την Ελλάδα!

Γιατί στην ηλικία των 22 ετών, έχει το «στομάχι» να τα βάζει με θρύλους του τένις και να νικά!

Ποιος είναι, όμως, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς;

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1998 και μεγάλωσε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς οι γονείς του δούλευαν ως εκπαιδευτές τένις και τις περισσότερες ώρες τους τις περνούσαν εκεί.

Image removed.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην ηλικία των 9 ετών, παίζοντας τένις

Πατέρας του είναι ο προπονητής του τένις Απόστολος Τσιτσιπάς και μητέρα του η Ρωσίδα, πρώην τενίστρια Τζούλια Σαλνίκοβα. Η μητέρα του τον Οκτώβριο του 1990 βρισκόταν στο Νο 194 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις. Στο άθλημα που έμελλε ο γιος της να ξεκινήσει τη σπουδαία καριέρα του.

Image removed.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μαζί με τους γονείς του

Ο παππούς του Στέφανου είναι ο Ολυμπιονίκης Σεργκέι Σαλνίκοφ, διεθνής ποδοσφαιριστής της Σπαρτάκ Μόσχας και βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας των θρυλικών Ρώσων ποδοσφαιριστών Λεβ Γιασίν, Ιγκόρ Νέτο, Νικίτα Σιμονιάν, Ανατόλι Ίλιν, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956.

Image removed.

Ο παππούς του Στέφανου Τσιτσιπά, Σεργκέι Σαλνίκοφ

Οι οικονομικές δυσκολίες και ο δρόμος προς την κορυφή

Η αρχή της προσπάθειάς του να γίνει τενίστας, δεν ήταν εύκολη. Κάθε άλλο. Η οικογένειά του δε διέθετε τα απαιτούμενα χρήματα προκειμένου να υποστηρίξει οικονομικά το όνειρο του μικρού Στέφανου. Ωστόσο, τελικά βρήκε τη στήριξη που χρειαζόταν από τη θεία του. «Υπήρχαν και οικονομικά προβλήματα. Το κόστος των ταξιδιών είναι πολύ μεγάλο, και δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία (σ.σ. αντισφαίρισης) ή κάποιον άλλον φορέα. Ευτυχώς, η αδελφή της μητέρας μου μπόρεσε να μας βοηθήσει, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ευγνώμων», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Αργότερα, ο πατέρας του, ο Απόστολος Τσιτσιπάς, παραιτήθηκε από τη δουλειά του όταν ο Στέφανος ήταν 12 ετών και έγινε προπονητής του, συνοδεύοντάς τον στις διεθνείς του εμφανίσεις. «Το ότι τον είχα μαζί μου με βοήθησε πολύ, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ταξιδεύω με κάποιον άγνωστο», είχε αναφέρει ο Στέφανος.

Image removed.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τον πατέρα του, Απόστολο

Τα χρόνια πέρασαν και ο 22χρονος πλέον «μάγος» του τένις, έγινε επαγγελματίας τενίστας διεθνούς βεληνεκούς. Στις 31 Οκτωβρίου 2016, μπήκε για πρώτη φορά στο «top-200» της παγκόσμιας κατάταξης. Από το No 313 πηγαίνει στο No 200. Μάλιστα μέσα σε 11 μήνες ανέβηκε 483 θέσεις!

Το πώς έφτασε στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης το γνωρίζει ο ίδιος καλύτερα από όλους. Πολλές θυσίες, πολλά ταξίδια, αλλά ο στόχος ένας. Ένας στόχος που σαφώς του στέρησε την ανέμελη εφηβεία που θα μπορούσε να έχει, ωστόσο του άνοιξε το δρόμο για κάτι που ενδεχομένως ούτε ο ίδιος φανταζόταν. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι  ο Τσιτσιπάς δεν έχει καταφέρει να μιλάει μόνο η Ελλάδα για εκείνον, αλλά όλος ο κόσμος.

Οι αδυναμίες του Στέφανου Τσιτσιπά

Φυσικά, στο δρόμο προς την κορυφή δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα προβλήματα. Τα τουρνουά στα οποία έλαβε μέρος το 2020, ανέδειξαν τις αδυναμίες του. Σωματικές, πνευματικές, τεχνικές…

Η καθημερινή τριβή του με τον Πάτρικ Μουράτογλου και τους προπονητές της ακαδημίας του έμπειρου προπονητή, τον βοήθησαν να βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό.

Image removed.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μαζί με τον πατέρα του και τον προπονητή του, Πάτρικ Μουράτογλου

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δούλεψε πάρα πολύ τόσο στο κομμάτι της φυσικής του κατάστασης όσο και στο τεχνικό κομμάτι. Και ειδικά στο κομμάτι του σερβίς και του backhand. Δύο στοιχεία στα οποία παρουσίαζε πολλές αδυναμίες τα προηγούμενα χρόνια.

Φέτος, και ειδικά στο παιχνίδι με τον Ναδάλ, ήταν τα «όπλα» του για την επική ανατροπή και τη μεγάλη νίκη απέναντι στον Ισπανό. Το Νο.2 του κόσμου και έναν από τους κορυφαίους τενίστες στην ιστορία του αθλήματος.

Πηγή: womensnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM