Πεδίο μάχης για ώρες η Νέα Σμύρνη: Το χρονικό των βίαιων επεισοδίων

Τραυματισμοί, συλλήψεις και ανάρμοστες συμπεριφορές 

Βίαια επεισόδια, τραυματισμοί, εκδικητικές συμπεριφορές, υλικές ζημιές, όλα αυτά έλαβαν χώρα χθες το βράδυ στη Νέα Σμύρνη, προκαλώντας μέσα σε όλα και πολιτική αντιπαράθεση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την είδηση τραυματισμού αστυνομικού εξέδωσε ένα μήνυμα, αναφέροντας πως «οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι απόψε στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει».

Το ερώτημα που εγείρει η στάση του πρωθυπουργού είναι γιατί δεν βγήκε μία μέρα νωρίτερα να «καταδικάσει» την επίθεση που έγινε σε βάρος πολίτη το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Ο σοβαρός τραυματισμός του αστυνομικού

Το περιστατικό που προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού ξεκίνησε όταν πορεία εκατοντάδων νεαρών διαλύθηκε τη στιγμή που πλησίαζαν αστυνομικοί.

Διακρίνονταν περίπου δέκα μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ενώ ένας 27χρονος αστυνομικός επέβαινε ως συνοδηγός στην τελευταία. Οι αστυνομικοί φρέναραν και τότε κάποιος από το πλήθος έπιασε τον 27χρονο και τον έριξε κάτω.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δεκάδες άτομα τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπούν. Ο αστυνομικός βρέθηκε πεσμένος στο οδόστρωμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Τραυματισμός αστυνομικού

Το μένος των αστυνομικών 

Υπάρχουν πολλά βίντεο που αποκαλύπτουν το μένος των αστυνομικών για... εκδίκηση. Μετά τη μεταφορά του αστυνομικού στο νοσοκομείο, υπάρχει ένα βίντεο που αποτυπώνει καρέ καρέ την έξαλλη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, μιλώντας και φωνάζοντας χωρίς κανέναν δισταγμό: «Θα τους γ@@@@με! Τελείωσαν! Θα τους σκοτώσουμε». Ναι μεν η είδηση για τραυματισμό συναδέλφου τους προκάλεσε τον θυμό, αλλά ως εκεί! Η εκδικητική μανία, οι φωνές και ενδεχομένως η απερίσκεπτη και ανάρμοστη συμπεριφορά, που πιθανώς γινόταν αντιληπτή από κατοίκους –όπως και έγινε–, δεν τους εμπόδισε να εκφραστούν έτσι.

Aστυνομικός χτυπάει με το μηχανάκι πολίτη και ουρλιάζει

Συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα βίντεο από το πεδίο μάχης, με αστυνομικό –και πάλι– να εμφανίζεται να χτυπάει με τη μηχανή πολίτη που βρισκόταν στο σημείο και φώναζε σε άλλους «άσε την κοπέλα». Αμέσως μετά ο αστυνομικός σε άγρια κατάσταση ούρλιαζε «πιάσ' τον».

Μπάτσος πατάει με το μηχανάκι άνθρωπο που απλά στέκεται στο πεζοδρόμιο

Και ένας αφινιασμένος συνάδελφος του του φωνάζει "πιάσ 'τον"#ΝεαΣμυρνη pic.twitter.com/7K992Vk5oV

— Bobby Brown Ⓐ ★ 🏴‍☠️ 🏴 (@BobbyBr68083131) March 10, 2021

Εισβολή σε κατάστημα και επίθεση ομάδας αστυνομικών

Σε άλλο βίντεο φαίνεται αστυνομικοί να εισβάλλουν σε κατάστημα, ψάχνοντας πολίτη που πιθανώς είχε κρυφτεί εκεί μέσα. Στη συνέχεια εμφανίζονται να ξυλοκοπούν τον πολίτη που έψαχναν, έξω από το κατάστημα, με κλοτσιές ενώ αυτός ήταν ακινητοποιημένος.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Αστυνομία προχώρησε σε 10 προσαγωγές, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Παράλληλα, προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα.

Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Νέας Σμύρνης

Πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, δίνοντας βροντερό μήνυμα καταδίκης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στις γειτονιές τους. Νέοι, οικογένειες, μέλη συλλογικοτήτων, σωματείων και παρατάξεων, αντιπροσωπείες κομμάτων βγήκαν στους δρόμους στεκόμενοι απέναντι στην αστυνομική βαρβαρότητα.

Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,

πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,

είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,

είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε. @PRINgr #ποναω #ποναω_ρε_μαλακες #Πανορμου #Χρυσοχοιδη_παραιτησου #antireport #Μένουμε_Ενεργοι pic.twitter.com/vsM4jza1pg

— Μένουμε Ενεργοί - Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@Covid19energoi) March 9, 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM