Στο Βέλγιο οι πολίτες καλούνται να καταναλώνουν δύο φορές την εβδομάδα τηγανητές πατάτες εν μέσω πανδημίας. Όμως ποιος είναι ο λόγος;
Καθώς τα εστιατόρια και τα μπαρ παραμένουν κλειστά λόγω του κοροναϊού, η ζήτηση του συγκεκριμένης τροφής είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 750.000 τόνοι πατάτας να κινδυνεύουν να πεταχτούν στα σκουπίδια.
Ο γενικός γραμματέας της βελγικής βιομηχανίας Belgapom, Romain Cools, ανέφερε πως περίπου 750.000 τόνοι πατάτας, είναι αρκετοί για να γεμίσουν 30.000 μεγάλα φορτηγά, πιθανότατα δεν θα υποστούν επεξεργασία λόγω της πανδημίας. Το ζήτημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της ζήτησης στον τομέα της κατεψυγμένης πατάτας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της επεξεργασίας πατάτας του Βελγίου.
«Συνεργαζόμαστε με τα σούπερ μάρκετ για να δούμε αν μπορούμε να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ζητώντας από τους Βέλγους να τρώνε πατάτες, ειδικά κατεψυγμένες πατάτες, δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού», δήλωσε ο Cools. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε τη σπατάλη τροφίμων, γιατί κάθε χαμένη πατάτα είναι απώλεια» είπε συγκεκριμένα.
Το 25% της βιομηχανίας, που εμπεριέχει το στάδιο της παραγωγής φρέσκων πατατών και προϊόντων σνακ, τα πήγε αρκετά καλά όπως λέει ο ίδιος, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μαγειρεύουν και στο σπίτι.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας της Belgapom τόνισε πως «Στα μέσα Μαρτίου ήρθε η κατάρρευση. Η τιμή της πατάτας έπεσε από τα 135 ευρώ ανά τόνο στα 15 ευρώ ανά τόνο»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Σχολεία: Αύριο κοινή συνέντευξη Τύπου Κεραμέως – Τσιόδρα
- Περιστέρι: Εισαγγελική παρέμβαση για την κλινική «Ταξιάρχαι» (pics)
- Παλλήνη: Πολλές μέρες νεκρός μέσα στο σπίτι του 45χρονος