H Airbus πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμές κατά τις οποίες αεροσκάφος κατάφερε να απογειωθεί με τη βοήθεια αυτόματου συστήματος και χωρίς την παραμικρή παρέμβαση των πιλότων που βρίσκονταν στο πιλοτήριο.
Το αεροσκάφος Airbus απογειώθηκε με επιτυχία τον περασμένο Δεκέμβρη από το αεροδρόμιο Μπλανιάκ της Τουλούζης, σε μια δοκιμή όπου έλαβαν μέρος δύο πιλότοι, δυο μηχανικοί αεροσκαφών και ένας μηχανικός πτήσης.
Η επιτυχημένη πλήρως αυτοματοποιημένη απογείωση ξεκίνησε γύρω στις 10.15 το πρωί, ενώ το αεροπλάνο πραγματοποίησε 8 επιτυχημένες απογειώσεις σε διάστημα 4 ωρών και μισής ώρας.
Το αεροπλάνο της Airbus απογειώθηκε μόνο του
«Το αεροσκάφος απέδωσε όπως αναμενόταν κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Ενώ ευθυγραμμιστήκαμε με τον αεροδιάδρομο, αναμέναμε τον έλεγχο κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια ενεργοποιήσαμε τον αυτόματο πιλότο» σημειώνει ο πιλότος του Airbus Γιαν Μποφίς.
«Μετακινήσαμε τους λεβιέδες στην επιλογή “απογείωσης” και παρακολουθούσαμε την απόκριση του αεροσκάφους. Άρχισε να κινείται και να επιταχύνει αυτόματα, διατηρώντας την θέση του στο κέντρο του αεροδιαδρόμου […] Η μύτη του αεροσκάφος ξεκίνησε να σηκώνεται αυτόματα παίρνοντας την κατάλληλη θέση ώστε δευτερόλεπτα αργότερα να βρισκόμαστε στον αέρα» συμπληρώνει ο πιλότος της Airbus.
Τα συστήματα αυτόματης προσγείωσης στα αεροπλάνα
Οι επιβατικές πτήσεις διαθέτουν συστήματα αυτόματης προσγείωσης, με υποβοήθηση από ενσωματωμένους υπολογιστές στα πιλοτήρια. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως σε μια συνηθισμένη πτήση, οι πιλότοι πιλοτάρουν οι ίδιοι το αεροσκάφος μόνο για λίγα λεπτά κατά μέσο όρο, σε κάθε πτήση.
Ωστόσο, η υπάρχουσα τεχνολογία διευθύνεται συνήθως από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου, όπου αυτή είναι διαθέσιμη, από όπου και δίνονται οι κατευθυντήριες για την λειτουργία των οργάνων προσγείωσης. Αυτή τη φορά, η airbus εγκαθιστά την απαραίτητη τεχνολογία στο αεροσκάφος το οποίο με τη βοήθεια οπτικής αναγνώρισης, μπορεί να προχωρήσει σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη απογείωση.
Η Airbus δεν αναζητά ένα μέλλον χωρίς πιλότους
Σε κάθε περίπτωση, η Airbus τονίζει πως στόχος της δεν είναι να περάσει σε έναν στόλο αεροσκάφων χωρίς πιλότους, αλλά να αναζητήσει τεχνολογίες αυτονομίας, παράλληλα με άλλες καινοτομίες σε υλικά, συνδέσμους και ηλεκτροδότηση. Με τον τρόπο αυτό, η Airbus θα είναι σε θέση να αναλύσει τις νέες αυτές τεχνολογίες και να βελτιώσει, μεταξύ άλλων, την διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.
Η Airbus έδωσε στη δημοσιότητα τα δευτερόλεπτα λίγο πριν την δοκιμή του αεροπλάνου, το οποίο και απογειώθηκε χωρίς παρέμβαση ανθρώπινου χεριού, με την τεχνολογία οπτικής αναγνώρισης.
Δείτε το βίντεο με τη στιγμή που το Airbus απογειώνεται αυτόματα: