Η αντιπολίτευση του Ισραήλ σχημάτισε συνασπισμό οκτώ διαφορετικών ιδεολογικά κομμάτων. Μοναδικός συνδετικός ιστός, το να τελειώσει η 12χρονη θητεία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το ερώτημα είναι αν θα διαρκέσει αυτός ο συνασπισμός και αν θα είναι λειτουργικός στη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο αρχηγός του κεντρώου κόμματος Yesh Atid, Γιαΐρ Λαπίντ, και ο αρχηγός της Ακροδεξιάς και πρώην υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ αργά χθες το βράδυ, έπειτα από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, λίγη ώρα πριν λήξει η διορία (23.59) που είχε δώσει ο Πρόεδρος του Ισραήλ για σχηματισμό κυβέρνησης.
Η συμφωνία των δύο ανδρών σηματοδοτεί το οριστικό τέλος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ έπειτα από 12 χρόνια.
Η ισραηλινή προεδρία ανακοίνωσε πως στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Yamina, Ναφτάλι Μπένετ, θα διατελέσει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ότι έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια θα υπάρξει εναλλαγή – ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πλέον η νέα κυβέρνηση πρέπει να ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Χρειάζεται απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών από τους συνολικά 120 βουλευτές της Κνεσέτ.
Αυτό που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Ισραήλ είναι ότι στον πολιτικό συνασπισμό θα υπάρχει και αραβική εκπροσώπηση από το κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς. Ο Αμπάς «υπέγραψε τη συμφωνία συνασπισμού για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, που είχε προθεσμία έως τις 23.59 να συγκεντρώσει ψήφους για να ανακοινώσει στον Πρόεδρο της χώρας ότι έχει την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Ποιος είναι ο Ναφτάλι Μπένετ;
Ο Ναφτάλι Μπένετ φημίζεται για τις ακραίες δηλώσεις του για το Παλαιστινιακό. Ο ίδιος έχει δηλώσει σε διάφορες ομιλίες ότι δεν πιστεύει στην εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση. Αντιθέτως, είναι υπέρ ενός απόλυτου ισραηλινού ελέγχου επί των Παλαιστινίων. Μάλιστα, στην επίσημη σελίδα του στο YouTube εκφράζει το εξής: «Υπάρχουν μερικά θέματα που δεν θα συμβούν ποτέ. Δεν θα συμβεί ποτέ μια ειρηνική συμφωνία με τους Παλαιστινίους».
Ο 49χρονος αρχηγός της ισραηλινής Ακροδεξιάς και πρώην υπουργός Άμυνας –σύμμαχος και κατόπιν αντίπαλος, αλλά εξ ανάγκης κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου– αυτοπροσδιορίζεται ως «θρησκευτικός εθνικιστής». Δηλώνει ότι βρίσκεται πιο δεξιά από τον Νετανιάχου και αρέσκεται να επιδίδεται σε προκλητικά σχόλια με στόχο τους Παλαιστινίους: «Έχω σκοτώσει πολλούς Άραβες στη ζωή μου και δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό» είναι μία από τις πλέον εμπρηστικές δηλώσεις που είχε κάνει πρωτοσέλιδα το 2013.
Γεννημένος στην παράκτια πόλη Χάιφα του Ισραήλ και πτυχιούχος Νομικής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, ο Μπένετ είναι γιος Εβραίων Αμερικανών μεταναστών. Έγινε πολυεκατομμυριούχος αφού πούλησε την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyota που κατείχε έναντι 123 εκατ. ευρώ το 2005 και θα μπορούσε να είχε περάσει το υπόλοιπο της ζωής του «πίνοντας κοκτέιλ στην Καραϊβική», όπως επίσης αρέσκεται να λέει.
Ωστόσο, η συμμετοχή του στον πόλεμο του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αποτέλεσε για τον ίδιο το έναυσμα για να εμπλακεί με την πολιτική, όπως έχει δηλώσει ο Ισραηλινός πρώην στρατιώτης στους δημοσιογράφους.
Πρώην ταγματάρχης της μονάδας Μαγκλάν, ένας από τους πυλώνες των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, ο Μπένετ εισχώρησε στο τότε κόμμα της αντιπολίτευσης, Λικούντ, όπου υπηρέτησε ως προσωπάρχης του Νετανιάχου από το 2006 έως το 2008.
Όμως, η πολιτική του καριέρα πραγματικά απογειώθηκε το 2012, όταν εντάχθηκε και τελικά κατόρθωσε να ηγηθεί του θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, το οποίο κέρδισε 12 έδρες στην Κνεσέτ έναν χρόνο αργότερα.
Ήταν μια πολιτική άνοδος που τον κατέταξε στους κύριους «παίκτες» στον χώρο της ισραηλινής Δεξιάς, όμως ο Μπένετ ήταν ανέκαθεν στη σκιά του Νετανιάχου, τον οποίο στήριξε αρκετές φορές σε κυβερνήσεις συνασπισμού, με αντάλλαγμα υπουργικά χαρτοφυλάκια – διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Θρησκευτικών Υποθέσεων το 2013, υπουργός Παιδείας το 2015 και υπουργός Άμυνας από το 2019 έως το 2020.
Σήμερα, ηγείται του κόμματος Yamina, που ενστερνίζεται έναν ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, «αναμειγνύοντας» χαμηλότερους φόρους και δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες με σκληρή γραμμή ενάντια στο Ιράν και στηρίζοντας παράλληλα την προσάρτηση σχεδόν των δύο τρίτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Ποιος είναι ο Γιαΐρ Λαπίντ;
Είναι πρώην δημοσιογράφος σταρ της τηλεόρασης, ο οποίος εγκατέλειψε τα τηλεοπτικά πλατό για να ιδρύσει το κόμμα Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον).
Γεννημένος το 1963 στο Τελ Αβίβ, ο Λαπίντ είναι γιος του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τόμι Λαπίντ. Η μητέρα του, Σουλαμίτ, είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκ των ιδρυτών της εφημερίδας «Maariv».
Η δημοσιογραφία ήταν το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος ξεκίνησε τη δική του δημοσιογραφική καριέρα στη «Maariv» για να περάσει στη συνέχεια στη μεγάλης κυκλοφορίας «Yedioth Aharonot», που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, ασχολείται με την πυγμαχία, τις πολεμικές τέχνες, γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα και σειρές για την τηλεόραση, συνθέτει, ερμηνεύει τραγούδια και παίζει σε κινηματογραφικές ταινίες.
Στη δεκαετία του 2000 παρουσίαζε στην τηλεόραση το δημοφιλέστερο talk show και επιβλήθηκε ως η ενσάρκωση του μέσου Ισραηλινού, κάνοντας σε κάθε καλεσμένο την ερώτηση: «Τι είναι ισραηλινό κατά τη γνώμη σας;».
Πατριώτης, φιλελεύθερος, υποστηρικτής του κοσμικού κράτους, ο Γιαΐρ Λαπίντ συσπειρώνει το κέντρο, αλλά συγκεντρώνει την οργή των ορθόδοξων Εβραίων.