Άνοιξε η αγορά στην Τσεχία σήμερα για πρώτη φορά το 2021, καθώς η χώρα χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, στα εστιατόρια θα επιτραπεί να ανοίξουν τους εξωτερικούς χώρους τους στις 17 Μαΐου, για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας Κάρελ Χάβλιτσεκ. Για πολλούς καταναλωτές ήταν μια ευχάριστη ευκαιρία να ξαναδοκιμάσουν παπούτσια και ρούχα ξανά παρά να βασιστούν στο διαδικτυακό εμπόριο, το οποίο βέβαια βοήθησε τους εμπόρους να επιβιώσουν εν μέσω των περιορισμών του lockdown που εφαρμόζονταν από τον Οκτώβριο.
"Ανοίγει" η αγορά στην Τσεχία
«Σίγουρα θα αγοράσω τα πρώτα πράγματα για το καλοκαίρι», είπε η Βέρα Λαζάκοβα, που πήγε για ψώνια σε ένα εμπορικό κέντρο της Πράγας. Τα μη αναγκαία καταστήματα λιανικής είχαν ανοίξει για λίγο, για κάποιες εβδομάδες, τον Δεκέμβριο, προτού καταγραφεί αύξηση στις μολύνσεις, η οποία οδήγησε στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών. Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πληγεί σφόδρα από τον κορονοϊό, μαζί με άλλες στην κεντρική Ευρώπη, μια περιοχή όπου το πρώτο κύμα της πανδημίας, πριν από έναν χρόνο, ήταν σχετικά μικρής έκτασης. Τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο μήνα, οι νοσηλείες βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο και οι εμβολιασμοί καταγράφουν ανοδική πορεία.
Η Ιρλανδία χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς
Επιπλέον, η Ιρλανδία ανακοίνωσε σήμερα την χαλάρωση των μέτρων που είχε επιβάλει για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, μετά από μήνες lockdown, επιτρέποντας πλέον τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και την επαναλειτουργία των μη απαραίτητων καταστημάτων με ραντεβού. Αντιμέτωπη με ένα κύμα μολύνσεων που αποδόθηκε στη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, η Ιρλανδία, με πέντε εκατομμύρια κατοίκους, επέβαλε για τρίτη φορά lockdown μετά τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, μερικά από τα μέτρα είχαν ήδη χαλαρώσει στα μέσα Απριλίου, όταν είχαν ανοίξει τα σχολεία, όμως τα περισσότερα παρέμεναν σε ισχύ.
Συνεπώς, από σήμερα επιτρέπονται και πάλι οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλοι πολιτιστικοί χώροι επαναλειτουργούν, ενώ κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και άλλα μη απαραίτητα καταστήματα μπορούν να δέχονται πελάτες, αλλά μόνο με ραντεβού. Σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος είναι αρμόδιος και για το εμπόριο, περίπου 12.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα.
Η εκτίμηση της ιρλανδικής κυβέρνησης για τον Μάιο
"Είναι η στιγμή που περίμεναν οι επιχειρήσεις σε όλη την Ιρλανδία”, σχολίασε ο Βαράντκαρ. "Αυτό ήταν το πιο μεγάλο σε διάρκεια lockdown από την αρχή της πανδημίας. Είμαι αποφασισμένος να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι το τελευταίο”, πρόσθεσε. Οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν εντελώς από τις 17 Μαΐου. Η ιρλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι 100.000 άνθρωποι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εργασίες τους μέσα στον Μάιο, αν και εξακολουθεί να συνιστά την τηλεργασία.
Η Ιρλανδία, όπου από covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 4.921 άνθρωποι, κατέγραψε μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στα δύο πρώτα κύματα της επιδημίας. Όμως μετά τη χαλάρωση των περιορισμών την περίοδο των Χριστουγέννων, στη χώρα παρατηρήθηκε έκρηξη κρουσμάτων, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου κατέγραφε το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, στη χώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 1,8 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού.