Απροκάλυπτη χρήση όπλων, χιλιάδες τραυματίες, 37 νεκροί, 379 εξαφανισθέντες είναι ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής των επεισοδίων στην Κολομβία. Στους δρόμους βρίσκονται περίπου 47.500 ένστολοι από το υπουργείο Αμύνης, ενώ ο λαός της Κολομβίας συνεχίζει να διαμαρτύρεται όχι μόνο για τη δολοφονική καταστολή, αλλά και για τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική εξαθλίωση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας η οποία μέσα από βίντεο που ανάρτησε στην εφαρμογή του TikTok μιλά για την κατάσταση στη χώρα. «Σκοτώνουν τους πολίτες στους δρόμους, οι οποίοι αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή (...) Κάντε κάτι, χρειαζόμαστε βοήθεια...» δηλώνει έντρομη, μεταξύ άλλων, η νεαρή, η οποία κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση Ντούκε.
Οι κινητοποιήσεις του λαού της Κολομβίας ξεκίνησαν με τη γενική απεργία της 28ης Απριλίου, που αποτελούσε απάντηση στην πολιτική του Ιβάν Ντούκε, Προέδρου της χώρας, και στο φορολογικό νομοσχέδιο που είχε εισαγάγει, το οποίο έπληττε την εργατική και αγροτική τάξη και τους ανέργους. Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, με αποτέλεσμα ο Ντούκε να αποσύρει (προς το παρόν) το νομοσχέδιο, στις 2 Μαΐου, αλλά όχι και την αστυνομία από τους δρόμους.
Σύμφωνα με το αμερικανικό «Τime», έχει αποδειχτεί ότι «χρησιμοποιούνται αδιακρίτως επικίνδυνα όπλα κατά των πολιτών από την αστυνομία» της Κολομβίας, ενώ αντίστοιχα βίντεο, με συνεχόμενες ριπές από τανκ κατά διαδηλωτών, έχουν ήδη βγει στη δημοσιότητα από διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο φωτορεπόρτερ του «Time», Αντρές Καρντόνα, δηλώνει ότι στο πεδίο είδε την αστυνομία «να χρησιμοποιεί αληθινά πυρά και τα τεθωρακισμένα να αντιμετωπίζουν τον πληθυσμό που ήταν άοπλος ή, το πολύ πολύ, να πετούσε πέτρες στην αστυνομία».
Οι εικόνες της χρήσης των όπλων κατά των διαδηλωτών, αντί να τρομοκρατήσουν τον λαό, κατέβασαν ακόμη περισσότερους στον δρόμο. «Ακόμη και πολλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης κατεβαίνουν τώρα στον δρόμο, εξοργισμένοι από όσα συμβαίνουν», δηλώνει ο Αντρές Καρντόνα.
Να σημειωθεί πως περισσότερο από το 50% των Κολομβιανών ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς οι πολιτικές ενέργειες, ενισχυμένες από την πανδημία, πρόσθεσαν περίπου είκοσι εκατομμύρια νεόπτωχους στη χώρα, ενώ έχει περίπου τρία εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 75.000 νεκρούς λόγω του κορονοϊού.
* Με πληροφορίες από pressproject.gr, abcnews.go.com