Με αφορμή το υπουργείο Μοναξιάς, που αποφασίστηκε να ιδρυθεί στην Ιαπωνία μετά την αύξηση των αυτοκτονιών, σας παρουσιάζουμε τα πιο παράξενα υπουργεία του κόσμου
Της Δέσποινας Τσίρου
Μπορεί στο μυαλό μας τα υπουργεία να έχουν έναν καθαρά γραφειοκρατικό χαρακτήρα, που να σχετίζεται κυρίως με την αρχή διάκρισης των εξουσιών, ωστόσο υπάρχουν κάποια πολύ παράξενα και ιδιαίτερα, που ούτε καν φανταζόμασταν.
Ποια είναι αυτά;
Υπουργείο Γιόγκα - Ινδία
Το 2014, η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι δημιούργησε ένα νέο υπουργείο ειδικά για την προώθηση των παραδοσιακών ιατρικών πρακτικών της Ινδίας αλλά και της γιόγκα. Το υπουργείο ονομάστηκε «AYUSH» και αποτέλεσε το ακρωνύμιο των λέξεων Ayurveda (Αγιουρβέδα), Yoga & Naturopathy (Φυσικοπαθητική), Unani, Siddha and Homoeopathy (Ομοιοπαθητική). Ως υπουργός του διορίστηκε ο Σριπάντ Ναΐκ.
Κατά τον σχηματισμό του υπουργείου αναδύθηκαν αρκετές αντιπαραθέσεις, ενώ μια σημαντική εκστρατεία του ήταν η διοργάνωση της Διεθνούς Ημέρας Γιόγκα τον Ιούνιο του 2015. Επικεφαλής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι από 35.000.
Υπουργείο Ευτυχίας - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Φαίνεται πως η ευτυχία των πολιτών στα ΗΑΕ δεν αφήνεται στην τύχη της. Το υπουργείο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, με επικεφαλής την Οχούντ Aλ Ρουμί. Η ίδια είχε αναφέρει πως αυτή η θέση δεν πρέπει να θεωρείται γελοία, καθώς επωμίστηκε την ευθύνη να εισαγάγει τα ΗΑΕ μέσα στις πέντε πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου μέχρι το 2021.
Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών, τα ΗΑΕ κατατάσσονται στην 28η θέση μεταξύ 157 χωρών.
Υπουργός Τουαλετών - Ιαπωνία
Η Ιαπωνία φημίζεται για τις τουαλέτες της, και μάλιστα έχει δημιουργήσει ένα μουσείο 60 εκατ. δολαρίων αφιερωμένο σε αυτές. Η υπουργός για την ενδυνάμωση των γυναικών, Χαρούκο Αριμούρα, πρόσθεσε ανεπίσημα στον τίτλο της υπουργός Τουαλετών, το 2014. Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι γυναίκες δεν μπορούν να εισέλθουν σε βρόμικες τουαλέτες σε δημόσια πάρκα. Για να μπορέσουν οι γυναίκες που εργάζονται έξω από το σπίτι να αναπτυχθούν, είναι απαραίτητο να τις βελτιώσουμε».
Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων Τσαγιού - ΗΠΑ
Μπορεί να μην αποτελεί επίσημα υπουργείο, ωστόσο το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων Τσαγιού ορίστηκε με κυβερνητική εντολή. Το εν λόγω Συμβούλιο δημιουργήθηκε το 1897 ως μέρος του νόμου εισαγωγής τσαγιού στις ΗΠΑ, προκειμένου να ελέγχει την ποιότητά του. Πρωταρχικός στόχος ήταν η προστασία των καταναλωτών, ενώ οι «δοκιμαστές» εργάζονταν σε γραφεία της FDA σε όλη τη χώρα.
Παρ' όλα αυτά, η κατάληξη δεν ήταν ευνοϊκή, καθώς το Συμβούλιο καταργήθηκε ύστερα από 99 χρόνια, το 1996, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Ο ίδιος πίστευε πως το τσάι δεν ήταν αρκετά σημαντικό για να διατηρηθεί σε υψηλότερο επίπεδο από άλλα τρόφιμα.
Γραφείο Πλανητικής Προστασίας - ΗΠΑ
Η συγκεκριμένη υπηρεσία υπάγεται στη NASA και αποτελεί μέρος του Γραφείου Ασφάλειας και Διασφάλισης Αποστολής. Η αποστολή του τμήματος είναι να προωθήσει την υπεύθυνη εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος και να διασφαλίσει την προστασία της βιόσφαιρας, σε περίπτωση που υπάρχει ζωή αλλού. Η NASA απασχολεί έναν αξιωματικό πλανητικής προστασίας από το 1967 με την υπογραφή της Συνθήκης για το Διάστημα (Outer Space Treaty). Ο μισθός του αξιωματικού για την πλανητική προστασία φτάνει τα 187.000 δολάρια ετησίως.