Κορονοϊός: Πιθανό το μεταλλαγμένο στέλεχος να υπάρχει και στην Ελλάδα

Αν και, όπως λένε οι ειδικοί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, κατά πάσα πιθανότητα το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού έχει έρθει και στην Ελλάδα.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ολλανδία, Δανία, Ιταλία) πριν φτάσει στην Ελλάδα. Όπως λένε Έλληνες ερευνητές, η διαφορά του νέου στελέχους του κορονοϊού είναι πως μπορεί να μεταδίδεται ακόμη πιο εύκολα.

Ο Τιμοκράτης Καραμήτρος, ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής, μιλώντας στο iatropedia.gr δήλωσε πως «είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανόν να είναι ήδη εδώ. Γιατί σε καταστάσεις πανδημίας αυτό που έχουμε δει είναι ότι όλα τα στελέχη πάνε παντού».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Καραμήτρου, καθώς όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη του Covid-19 έχουν κυκλοφορήσει παντού στον κόσμο, είναι θέμα χρόνου το νέο στέλεχος να εντοπιστεί και στη χώρα μας.

«Επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα και αφού πάντα κάτι θα περνάει, κι αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή, αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη ‒σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια‒ να κυκλοφορούν παγκοσμίως.

«Ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη», τόνισε ο κ. Καραμήτρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM