Παγώνουν οι διαδικασίες διευθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδος με την Αλβανία καθώς η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα δήλωσεότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών για τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών ενδέχεται να μην επιλυθούν εντός της τρίτης κυβερνητικής θητείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο Euronews, η Τζάτσκα ερωτήθηκε εάν οι διαφορές της ΑΟΖ θα επιλυθούν εντός του 2025 και απάντησε πως δεν γνωρίζει τις προθεσμίες που έχει θέσει το Διεθνές Δικαστήριο, αλλά και ούτε πότε θα λήξει η διαδικασία της συλλογής πληροφοριών για το θέμα.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2020, όταν και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι η διαφωνία μεταξύ τους θα επανεξεταστεί από το Διεθνές Δικαστήριο, η Αλβανίδα δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο και επιβεβαίωσε ότι ναι μεν η αλβανική πλευρά «εργάζεται» για τη σύνταξη του φακέλου με τα απαιτούμενα στοιχεία, «αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί κανένα έγγραφο σχετικά με αυτό το ζήτημα».
Οι σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία βάζουν φρένο στη διευθέτηση του θέματος;
Η Άγκυρα διαθέτει ισχυρή επιρροή σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και οικονομικούς κύκλους στα Τίρανα. Τα δίκτυα επιρροής φτάνουν στις επιχειρηματικές επενδύσεις, στα «Πολιτιστικά Ιδρύματα», καθώς και στα στρατιωτικά, σχεδιάζοντας ακόμα και ναυτικές βάσεις στην Αλβανία. «Έχουμε υλοποιήσει πάνω από 500 έργα αποκατάστασης στην Αλβανία. Οι υπουργοί Πολιτισμού μας υπέγραψαν το πρωτόκολλο για το ιστορικό τέμενος Kursunlu στην πόλη Σκόδρα», είχε τονίσει ο Ερντογάν σε παλιότερη ομιλία του.
Μάλιστα οι δύο χώρες έχουν υπογράψει «μνημόνιο» για τη σύσταση κοινού Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Αλβανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει: -«Υπογράψαμε κοινό έγγραφο για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Αυτό το βήμα θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς».
«Η Τουρκία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. Περισσότερες από 600 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, απασχολούν περίπου 15.000 Αλβανούς αδελφούς. Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε υποδομές και τουρισμό στην Αλβανία», είχε πει χαρακτηριστικά.
«Η Τουρκία είναι στο πλευρό της Αλβανίας με όλους τους θεσμούς της, ιδίως με το Ίδρυμα της Τουρκίας, Maarif (σ.σ. φορέας τουρκικής διείσδυσης, μέσω εκπαίδευσης, πολιτισμού, υποτροφιών, κ.λ.π.). Επί του παρόντος, περίπου 100 παιδιά στην Αλβανία εκπαιδεύονται στο ITU (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης)», είχε δηλώσει.
Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο twitter το Διεθνές Σχολείο Maarif της Αλβανίας ανάφερε: «Οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το Memorial Hospital of Fier, το οποίο έχει χτιστεί από την Δημοκρατία της Τουρκίας για τον λαό της Αλβανίας. Αφού επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, οι μαθητές και οι καθηγητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν επίσης μερικά από τα πιο ιστορικά και τουριστικά μέρη της Αλβανίας».