Ο σεισμός, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική, συνοδεύτηκε από τουλάχιστον πέντε ακόμη δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους.
Αλληλουχία δονήσεων και ανησυχία ειδικών
Λίγο μετά την αρχική δόνηση, στις 04:14, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ, ενώ μέχρι τις 06:21 είχαν καταγραφεί άλλες τρεις δονήσεις, με ισχυρότερη αυτή των 4,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε περίπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 12,5 χλμ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει οδηγήσει τους σεισμολόγους σε συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου. Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί πάνω από 1.100 σεισμοί, ενώ η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδριάζει εκ νέου το Σάββατο για να αξιολογήσει την εξέλιξη της ακολουθίας.
"Σεισμικός μαραθώνιος" χωρίς ξεκάθαρο κύριο σεισμό
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτήρισε το φαινόμενο ως «κλασική σμηνοσειρά», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα εάν έχει εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός. «Συνήθως, ο κύριος σεισμός ξεχωρίζει γιατί έχει μεγαλύτερο μέγεθος από τους προηγούμενους, όμως εδώ αυτό δεν είναι σαφές», εξήγησε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης ανέφερε πως το ευνοϊκότερο σενάριο είναι η συνέχιση των μικρότερων δονήσεων χωρίς περαιτέρω ενίσχυση της σεισμικής δραστηριότητας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει εάν τα επίκεντρα των σεισμών αρχίσουν να εξαπλώνονται, υποδεικνύοντας πιθανή διεύρυνση της σεισμικής ζώνης.
Μέτρα πρόληψης και επιστημονική παρακολούθηση
Για την καλύτερη καταγραφή των δεδομένων, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι έχει εγκαταστήσει παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης, ενώ ενισχύεται το δίκτυο σεισμογράφων. Παράλληλα, ανακτήθηκαν δύο υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι από την Καλντέρα, προκειμένου να αναλυθούν δεδομένα που θα συμβάλουν στην ακριβέστερη εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας.
Μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανησυχία των κατοίκων
Λόγω των συνεχιζόμενων σεισμών, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους στη Σαντορίνη. Οι επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, με αποζημίωση 534 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Την ίδια στιγμή, στους κατοίκους της Αμοργού και της Σαντορίνης επικρατεί έντονη ανησυχία. Στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης, όπου ζουν πάνω από 600 άτομα, πολλοί έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ όσοι παραμένουν έχουν οργανώσει σημεία συγκέντρωσης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στην Αρκεσίνη Αμοργού, οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν ασυνήθιστη συμπεριφορά των ζώων, γεγονός που αποδίδεται στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα.
Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αποτελούμενο από διασώστες και κοινωνικούς λειτουργούς, βρίσκεται στην Αμοργό για την ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη των κατοίκων. Παράλληλα, τεχνικά κλιμάκια εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με τέσσερις γεννήτριες της ΔΕΗ να έχουν ήδη μεταφερθεί στο νησί.
Αναμονή για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας
Με τις επιστημονικές ομάδες σε επιφυλακή και τους κατοίκους να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, η σεισμική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο συνεχίζεται, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, ενώ η επόμενη αξιολόγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα δώσει νεότερα στοιχεία για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.