Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην ΕΜΑΚ μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης.
Δεν ελήφθη στη βάση κάποιας εσωτερικής νομοθεσίας, αλλά με απόφαση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και είναι «μια οδηγία δημόσιας εσωτερικής τάξεως» τόνισε. Βάση της απόφασης είναι η νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε περίπτωση που κάποιος προσβάλλει την εν λόγω απόφαση, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι είναι αμφιλεγόμενο τι θα γίνει, καθώς δεν επιβάλλει ποινές ούτε στερεί την εργασία από τους μη εμβολιασμένους.
Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την ΕΜΑΚ δεν καθιερώνει μια γενική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ούτε αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε ομάδες όπως είναι οι υγειονομικοί. Ειδικά για τους τελευταίους, δήλωσε πως η απόφαση θα πρέπει να είναι του αρμόδιου υπουργού.
Τι δήλωσε ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος
Από την πλευρά του, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι ήταν λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνδρες της ΕΜΑΚ, λέγοντας ότι θα έπρεπε να προηγηθεί συστηματική ενημέρωση και στοχευμένη συζήτηση με όσους έχουν ενδεχομένως επιφυλάξεις.
«Είμαστε κοντά στο να μετατρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν επιφυλάξεις σε αρνητές. Δεν θα ωφεληθούμε από αυτό. Το τεντωμένο δάχτυλο δεν βοηθά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν αμφισβητώ τη συνταγματικότητα, τονίζω όμως ότι πρέπει να σταθμίζεται η αποτελεσματικότητα ενός μέτρου. Πόσο είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στην α’ ομάδα στην α’ συγκυρία; Ο νόμος δίνει την αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας. Αυτή τη φορά δεν έγινε έτσι» κατέληξε.