ΠΟΕΔΗΝ: Στους δρόμους οι υγειονομικοί με πορεία προς το υπ. Υγείας

πορεία προς το υπ. υγείας
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Hμέρα κινητοποίησης η σημερινή για τον κλάδο των υγειονομικών, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποιεί στάση εργασίας –από τις 9.00 μέχρι τις 15.00–, συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη καθώς και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ προχωρά σε αυτή την κινητοποίηση με αιτήματα:

  • την επαρκή χρηματοδότηση
  • τη στελέχωση της δημόσιας υγείας 
  • την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά 
  • τις άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων 
  • την επίλυση οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων του κλάδου.

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων φέτος είναι 20% μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι».

πορεία
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Οι ΜΕΘ δεν επαρκούν»

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, σημειώνει ότι «παρά την αύξηση των ΜΕΘ, κανονικών και προσωρινών, παρά το μέγεθος των δωρεών που έγιναν στα νοσοκομεία, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν». Και συμπληρώνει: «Αρκετοί διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους. Σε κάθε εφημερία τα νοσοκομεία γεμίζουν 2 με 3 κλινικές περιστατικά κορονοϊού σε βάρος άλλων γενικών παθήσεων, αυξάνοντας τη νοσηρότητα και τη θνητότητα από άλλες αιτίες».

Για την επιστράτευση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία όσον αφορά τη μετακίνηση γιατρών και την επιστράτευση συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ αναφέρει πως αυτό γίνεται «χωρίς σχέδιο και οργάνωση». Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ τάσσεται υπέρ «της επίταξης των γιατρών της Πρωτοβάθμιας για να παρακολουθούν ασθενείς με κορονοϊό στο σπίτι τους και της επίταξης των κλινικών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας για περιστατικά κορονοϊού». Προτείνει, επίσης, τακτικά προληπτικά τεστ στο προσωπικό (εμβολιασμένους και μη), τεστ σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται και επίδειξη αρνητικού τεστ των συνοδών.

«Χάσαμε έως τώρα 26 συναδέλφους από κορονοϊό»

Η Ομοσπονdία, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Χάσαμε έως τώρα 26 συναδέλφους από κορονοϊό. Νοσηλεύτηκαν πάνω από 50 στις ΜΕΘ. Ζητάμε ο θάνατος των συναδέλφων από κορονοϊό να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα. Να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης από την πολιτεία όπως και οι ένστολοι που χάνουν τη ζωή τους στο καθήκον, και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης».

«Άμεσα η κυβέρνηση να προκηρύξει μόνιμο προσωπικό με ταχύτατες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ»

«Παρά τις δεσμεύσεις, ακόμα δεν υπάρχει σχετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση. Υπηρετούν πάνω από 20.000 έκτακτοι υπάλληλοι στα Νοσοκομεία, τα Κ.Υ., την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται τη μονιμοποίηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έκανε χιλιάδες προσλήψεις. Προσελήφθησαν στα νοσοκομεία πάνω από 8.000 επικουρικοί υπάλληλοι σε όλες τις ειδικότητες και συνταξιοδοτήθηκαν 3.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Άμεσα η κυβέρνηση να προκηρύξει μόνιμο προσωπικό με ταχύτατες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ» ζητά η ΠΟΕΔΗΝ.

πορεία ΠΟΕΔΗΝ
γυναίκα με μάσκα
γυναίκες με μάσκα
γυναίκα με κόκκινη μάσκα
πορεία στο υπουργείο υγείας
πορεία ΠΟΕΔΗΝ
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
γυναίκα με μάσκα
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
γυναίκες με μάσκα
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
γυναίκα με κόκκινη μάσκα
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
πορεία στο υπουργείο υγείας
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα