Αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ΕΜΑΚ., ενώ νωρίς το πρωί, η κα. Γιαμαρέλλου έθεσε και στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, το ζήτημα του εμβολιασμού των υγειονομικών.
Για το θέμα της υποχρεωτικότητας τοποθετήθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος και ξεκαθάρισε πως η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της ΕΜΑΚ είναι «απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας».
Εξήγησε, μάλιστα ότι «τυχόν άρνηση του πολίτη, δεν μπορεί να έχει κυρώσεις πολύ αρνητικές για τη σχέση εργασίας που έχει. Και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα».
«Δεν μπορείς να απολύσεις κάποιον επειδή αρνήθηκε να εμβολιασθεί. Εάν κάποιος προβάλλει βάσιμους λόγους υγείας, ή λόγους συνειδησιακούς, όπως συμβαίνει με τους αντιρρησίες συνείδησης, τότε οφείλει ο αρμόδιος φορέας, το Δημόσιο, να τους σεβαστεί. Αλλά ο πολίτης πρέπει να αιτιολογεί την άρνησή του, να την τεκμηριώνει», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η συγκεκριμένη απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η οποία επιτρέπει σε διάφορες υπηρεσίες, να επιβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις - μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός - προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων κα την υγεία τους από την επιδημία. «Για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία» κατέληξε.
Τον Ιούνιο η έναρξη για τους 20-29
Υπενθυμίζουμε πως εντός του Ιουνίου αναμένεται η έναρξη για την ομάδα 20-29 μέσα στον Ιούνιο» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις διαθέσιμες μέσω του gov.gr βεβαιώσεις θετικού και αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού Covid-19.