«Άφαντα» από οποιοδήποτε ΦΕΚ των τελευταίων δύο ετών είναι τα μέλη της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης –μιας από τις επιτροπές που, παρότι θεωρούνται κρίσιμες στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φαίνεται πως αποτελείται από ανθρώπους «με δίχως όνομα και δίχως αριθμό»– ή πιο σωστά η ελληνική κυβέρνηση μάλλον θεωρεί περιττό να γνωστοποιήσει αυτά τα ονόματα στους πολίτες μέσα από τον πιο επίσημο δίαυλο επικοινωνίας της κυβέρνησης με τους πολίτες.
Η «περιπέτεια» της αναζήτησης αυτού του στοιχείου ξεκίνησε την 1η Απριλίου, μετά την παραίτηση με σοβαρότατες αιχμές που υπέβαλε από τη θέση του μέλους της εν λόγω επιτροπής ο καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος, ο οποίος καταλόγισε σοβαρότατες ευθύνες τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στην επιτροπή για τον χειρισμό τους στο θέμα των εμβολίων και τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες.
Η αποκάλυψη των πρακτικών των συνεδριάσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και του τρόπου με τον οποίο υιοθετούνται οι εισηγήσεις και ποιοι φέρονται να τις επιβάλλουν αποτέλεσε ένα ακόμη πάτημα και έναν επιπλέον «θύλακα» κρίσιμων ερωτημάτων, αφού όσα ακούγονται σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας μόνο ανασφάλεια και υποψίες για σημάδια προχειρότητας γεννούν. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όλα αυτά προσθέτουν στον καμβά των αποριών.
Όπως αναφέρεται επισήμως, η Φαρμακοεπαγρύπνηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), είναι η επιστήμη και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανίχνευση, την αξιολόγηση, την κατανόηση και την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών και άλλων προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τα φάρμακα.
«Αποτελεί σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Στον Ε.Ο.Φ. λειτουργεί Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών (ΤΑΕ) στη Διεύθυνση Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας και, εδώ και πολλές δεκαετίες, Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑΡ.), η οποία αποτελεί θεσμικό επιστημονικό γνωμοδοτικό του όργανο, με έργο την αξιολόγηση της πιθανότητας συσχέτισης των αναφερόμενων εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ) με τα φάρμακα και με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.
Η συμμετοχή των μελών της προαπαιτεί δήλωση περί μη σύγκρουσης συμφερόντων και τήρησης εμπιστευτικότητας, καθώς επίσης την αυτονόητη τήρηση του ιατρικού απορρήτου. Κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα: Γιατί δεν υπάρχουν πουθενά και δεν γνωστοποιούνται τα ονόματα των μελών της εν λόγω επιτροπής – παρά το γεγονός ότι έχουν διοριστεί από την ελληνική κυβέρνηση και πληρώνονται από τον δημόσιο κορβανά;
Ποιοι ήταν στην ολότητά τους οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στην εμφατική παραίτηση τον καθηγητή κ. Βλαχογιαννόπουλο;
Τι εξυπηρετεί άραγε η διατήρηση της επιτροπής σε ρόλο «φαντάσματος» στη μάχη κατά της πανδημίας; Ο δρόμος που οδήγησε στη διατύπωση αυτών των αποριών θα περιγραφεί εκτενώς στο δεύτερο –και πιο ουσιαστικό– μέρος του ρεπορτάζ, που έρχεται εντός της ημέρας, στις γραμμές του news2u.gr. Όσο για τις απαντήσεις, τις περιμένουμε από αρμοδίους και ιθύνοντες. Που μακάρι να βρουν τρόπο να διαψεύσουν –όχι απλώς να διασκεδάσουν– τους φόβους για προχειρότητα ή μεθοδεύσεις.
Γιάννης Βασιλακόπουλος - Κώστας Παππάς