«Ανοίγουμε»: Επιλογή ελπίδας, υψηλού ρίσκου, ή λάθος απόγνωσης;

Ανοίγουμε! Δεν έχουμε νικήσει, ακόμη, τον κορονοϊό. Δεν έχουμε αποσυμπιέσει τις ΜΕΘ. Δεν βλέπουμε μείωση κρουσμάτων, αλλά, παρόλα αυτά, εμείς ανοίγουμε. Μεγάλο ρίσκο; Προσεκτική επιλογή; Ή, ένα ακόμα, μεγάλο λάθος;

Ειδικοί δεν είμαστε, απάντηση δεν έχουμε σε όλα αυτά, αλλά πάντως ανοίγουμε… Αυτό τουλάχιστον κυκλοφορεί ως επικρατέστερο σενάριο, από το πρώτο Ανοιξιάτικο χάραμα. Και μένουμε με τις απορίες. Τι άλλαξε από τότε που μας καλούσαν να μείνουμε σπίτι και να μην κοιτάμε ούτε στα μάτια, ακόμα και τους πιο δικούς μας ανθρώπους, υπό το φόβο της άγνωστης αρρώστιας.

«Υπάρχει το εμβόλιο και το γρήγορο τεστ» μας λένε οι αρμόδιοι.

Μάλιστα. Μια άλλη ομάδα ειδικών όμως, με βαρύνοντα λόγο μέχρι τώρα, στη συγκυρία,  μας λέει πως «αν επιχειρήσουμε τώρα το άνοιγμα θα γίνουμε Μπέργκαμο». Ποιον να ακούσουμε και ποια πλευρά να εμπιστευθούμε; Είναι σαφές ότι η αγορά και η οικονομία χρειάζονται άμεση ανάταξη.

Με τι αντίτιμο; Με τι αντάλλαγμα;

Κι αν υπήρχε τρόπος να εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ληφθούν τώρα, από πριν, γιατί οδηγήθηκε η κοινωνία σε αυτήν την πρωτόγνωρη ασφυξία; Πως είναι σίγουροι οι αρμόδιοι ότι τα μέτρα που σε γενικές γραμμές δεν τηρούνται σήμερα, σε στιγμές σκληρού lockdown θα τηρηθούν σε μια πιο «χαλαρή» πραγματικότητα;

Πόσο ασφαλείς μπορούμε να είμαστε με τα γρήγορα τεστ, όταν μέχρι πριν από λίγο καιρό μας έλεγαν ότι τα rapid tests δεν παρέχουν εγγυημένα αποτελέσματα και πρέπει να συνοδεύονται – και – από μοριακά;

Πόσο «ετοιμοπόλεμα όπλα» είναι τα εμβόλια όταν, όπως μας λένε, χρειάζονται ως επί το πλείστον δυο δόσεις, για να επιτευχθεί ο επιθυμητός βαθμός ανοσίας και –παράλληλα– δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι το έχουν πιο άμεσα ανάγκη.

Δεν υπάρχει η διάθεση, αλλά ούτε και η γνώση, να ακυρωθούν οι όποιες αποφάσεις ή απόψεις αρμόδιων ή ειδικών. Και πολύ περισσότερο οι όποιες προσπάθειες που –σίγουρα– έγιναν με βάση τις απόψεις των ειδικών. Τα σενάρια όμως για ένα όπως –όπως άνοιγμα αποκαλύπτουν αδιέξοδο.

Και θα είναι εγκληματικό  λάθος να επιχειρηθεί να απαντηθούν τα αδιέξοδα με μια επιλογή τόσο υψηλού ρίσκου.

Ούτε οι άνθρωποι, ούτε όμως κι οι αριθμοί έχουν προοπτική σωτηρίας με την υιοθέτηση μιας λανθασμένης στρατηγικής –μακάρι να μην αποδειχθεί τέτοια- που θα μετρήσει μόνον περισσότερες απώλειες στην προσπάθεια να δείξουμε ότι «κάτι κάνουμε», προβάροντας ένα  –ριψοκίνδυνο ακόμη– βήμα προς τα μπρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM