Άκης Σκέρτσος: Ανεφάρμοστη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μοριακά τεστ

Σκέρτσος: Δωρεάν και έγκυρα τα οικιακά τεστ - Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τον μήνα το κόστος των PCR - Αρχές Απριλίου ο στόχος για λιανεμπόριο

Του Μάκη Θεοδώση

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε τοποθέτησή του στην κρατική τηλεόραση για την επιλογή των τεστ απάντησε πως «τα μέτρα έχουν αποδώσει, με τη χώρα να είναι χαμηλά στις λίστες απωλειών σε όλη την Ευρώπη». «Έχουμε τους μισούς θανάτους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, είμαστε 23η σε 27 χώρες και 26η σε κρούσματα, αντίστοιχα. Έχουμε τρίτο κύμα, υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ., αλλά να δούμε την επόμενη μέρα» πρόσθεσε.

«Η βελτίωση του καιρού θα μας βοηθήσει. Με δύο συμμάχους, τον εμβολιασμό και τα τεστ, θα παρέχουμε ένα οικιακό τεστ για κάθε πολίτη δωρεάν σε όλη τη χώρα, που θα το λαμβάνει από τα φαρμακεία, μαζί με απλές οδηγίες χρήσης για το καλό όλων» τόνισε.

«Οι πολίτες θα κάνουν αυτοδιάγνωση με τα οικιακά τεστ και, μαζί με τα εμβόλια, θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, ένα σταδιακό άνοιγμα λιανεμπορίου και εκπαίδευσης. Όμως πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε μάσκες, να επιλέγουμε ολιγάριθμες παρέες, για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφάλεια» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Για το Πάσχα ανέφερε πως «η ιχνηλάτηση των ασυμπτωματικών θα βοηθήσει. Με την επιτροπή θα συζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα, αρχές Απριλίου το λιανεμπόριο με την εκπαίδευση και στα μέσα Απριλίου η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους». «Οι περιορισμοί των διαδημοτικών μετακινήσεων θα σταματήσουν» είπε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά το για ποιους θα είναι υποχρεωτικά τα τεστ, ανέφερε πως «τα self tests θα γίνονται σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως σε εκπαιδευτικούς, σε μαθητές, σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και στον χώρο της Δικαιοσύνης». «Θα κάνουν ένα δεύτερο επιβεβαιωτικό δωρεάν τεστ σε κρατικό φορέα όσοι δηλώνουν θετικοί στην ειδική πλατφόρμα» επισήμανε.

Για την αξιοπιστία των τεστ ανέφερε πως «ακολουθούμε τα μαζικά οικιακά τεστ. Εφαρμόζονται με επιτυχία στην Ευρώπη, στη Γερμανία, στην Ελβετία, είναι έγκυρα, ακολουθούμε τις ίδιες προδιαγραφές, μειώνουν τη διασπορά του ιού».

Για τα μοριακά τεστ αντί των rapid tests εξήγησε πως «δεν «είναι δυνατόν να συνταγογραφηθούν. Τα PCR τεστ κοστίζουν 2,5  δισ. ευρώ τον μήνα, το εργαστηριακό υπόβαθρο δεν επαρκεί, είναι ανεφάρμοστη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην υπονομεύει η αξιωματική αντιπολίτευση τα νέα εργαλεία που προτείνουμε». «Μόνο το 25% του πληθυσμού να κάνει οικιακά τεστ, μειώνει τη διασπορά του ιού, με βάση έρευνα του Χάρβαρντ» υπογράμμισε.

Για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανέφερε πως «το Ε.Σ.Υ. αντέχει, δεν καταρρέει, σχεδόν τριπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Υπάρχει επάρκεια προσωπικού, 1.500 μόνιμοι γιατροί, έχουμε κρατήσει συνταξιούχους γιατρούς να συνεισφέρουν και εφαρμόστηκε η επιστράτευση ιδιωτών». «Οι 170 από τις 240 ιδιωτικές ΜΕΘ χρησιμοποιούνται για την πανδημία, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο, αξιοποιείται το σύνολο των δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση» κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM