Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι νέο Υπουργικό Συμβούλιο - Τι θα συζητηθεί

Υπουργικό Συμβούλιο: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στην κορυφή της ατζέντας - Πώς μοιράζεται το πακέτο των 32 δισ. ευρώ Του Μάκη Θεοδώση

To  υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 12.00 σήμερα, υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης να αποτελεί το «κυρίως πιάτο». Στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νέο, μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι, το νομοθετικό έργο προχωράει κανονικά, δεν υφίσταται το «μορατόριουμ» που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου:

  • Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την υποβολή του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο, την αναμόρφωση των «λαϊκών αγορών».
  • Εισήγηση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής για την κρατική αρωγή.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων.
  • Εισήγηση από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής για τον συντονισμό της ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με την επιλογή και διορισμό τακτικού και αναπληρωματικού μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.
Η πορεία του πιο σημαντικού «εργαλείου» εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας 

 

Τα... αποκαλυπτήρια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που περιλαμβάνει 118 έργα και 64 μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, ξεκινούν σήμερα και αναμένεται έως τις 5/4 η κατάθεσή του στη Βουλή. Ακολουθεί η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως τις 15/4 και το αργότερο μέχρι τις αρχές Αυγούστου 2021 η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 4,1 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ. που προβλέπονται.

 

Η κατανομή των 32 δισ. ευρώ σε τέσσερις τομείς:

1.Πράσινη Μετάβαση, με 6,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 38% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ αυτών είναι η διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, η ηλεκτροκίνηση (και στις δημόσιες μεταφορές), η βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και η προστασία από φυσικές καταστροφές.

2. Ψηφιακή Μετάβαση, με 2,1 δισ. ευρώ (13% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προεγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια, η υποδομή για τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων και τα φορολογικά κίνητρα.

3. Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή, με 4,1 δισ. ευρώ (25% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι ενεργές και παθητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (με την επιδότηση της εργασίας περισσότερο από την ανεργία), ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου (δεξιότητες, κίνητρα για ενεργό εργασία, όχι παγίδευση στην εξάρτηση από το πλαίσιο εργασίας κ.λπ.), ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ατομικός φάκελος υγείας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας, η καταπολέμηση των διακρίσεων και ο εξορθολογισμός - ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.

4. Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας, με 4 δισ. ευρώ (24% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος και της διαφθοράς, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η δημιουργία Γραφείου Πιστώσεων και Παρατηρητηρίου Πιστωτικής Επέκτασης (για να αποφευχθεί η αύξηση των κόκκινων δανείων), η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και η σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή.

5. Εκταμίευση 3 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (EAFRD)  και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (Just Transition Fund).

6. Δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο.