Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να συμπεριλάβει το ζήτημα της κλοπής πολιτιστικών αγαθών, ιδίως ελληνικών ή ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, στις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση της Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ, το οποίο διέρρευσε σήμερα και δημοσιοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Στη διαπραγματευτική εντολή, η οποία καθορίζει τους στόχους και τις κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών, προστέθηκε επιπλέον ένα άρθρο που καλεί τα μέρη να «αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή την απόδοση στη χώρα προέλευσης πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα».
Το άρθρο αυτό προστέθηκε κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, με την υποστήριξη της Κύπρου και της Ιταλίας, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή.
Τι απαντούν Ελλάδα και ΒρετανίαΣύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, αυτό «δεν έχει σε τίποτα να κάνει» με την ελληνο-βρετανική διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.
Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να διασφαλιστεί ότι η κλεμμένη πολιτιστική ιδιοκτησία που εντοπίζεται σε βρετανικό έδαφος θα επιστρέφεται αυτόματα, ανέφερε η πηγή.
Μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ δήλωσε πως η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει ότι αυτά βρίσκονται στην «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου».
Η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα και οι δύο πλευρές σκληραίνουν τη στάση τους τώρα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική τους σχέση που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου. Στόχος τους είναι να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος του έτους σε μια συμφωνία που θα καλύπτει μια σειρά θεμάτων από το εμπόριο, την ασφάλεια έως την αλιεία, το διάστημα και την περιβαλλοντική συνεργασία.
Το νέο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής πρόκειται να εγκριθεί από εκπροσώπους των κρατών μελών την Τετάρτη, πριν εγκριθεί επίσημα σε υπουργική συνάντηση στις 25 Φεβρουαρίου.
Αυτό περιλαμβάνει μια ελαφρώς πιο σκληρή διατύπωση από την προηγούμενη έκδοση για την αλιεία, ένα ευαίσθητο σημείο των διαπραγματεύσεων, καλώντας τα μέρη να «διατηρήσουν αμοιβαία πρόσβαση» στα χωρικά τους ύδατα.
Στον τομέα του αθέμιτου ανταγωνισμού, το κείμενο καλεί την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσουν «υψηλά κοινά πρότυπα διαχρονικά» σε διάφορους τομείς, όπως οι κρατικές ενισχύσεις, το εργατικό δίκαιο, το περιβάλλον και η φορολογία.
«Η προσδοκώμενη εταιρική σχέση πρέπει να περιλαμβάνει μια φιλόδοξη, ευρεία και ισορροπημένη οικονομική συνεργασία, εφόσον υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού», υπογραμμίζεται στο κείμενο.
Οι 27 θα απαιτήσουν επίσης παρόμοιες ρήτρες για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές και άλλους τομείς, σύμφωνα με το έγγραφο.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι μόνο η ΕΕ και «μονομερώς» μπορεί να αποφασίσει σε ποιο βαθμό οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα μπορέσουν στο μέλλον να λειτουργήσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, εισερχόμενο σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία εξακολουθεί να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί να συμφωνήσουν για τη μελλοντική τους σχέση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.