Eντάξει, το είχαμε εμπεδώσει καιρό -για να ακριβολογώ, χρόνια- τώρα ότι οι Βρετανοί αισθάνονταν να ασφυκτιούν στην ΕΕ. Τόσο τρελό παρτάρισμα όμως, σε σημείο να πατάνε τη σημαία της Ένωσης, δεν το φανταζόμουν. Τέτοιο μένος πια;!...
Εξτρίμ αντιδράσεις στις φιέστες για το Brexit και ασυγκράτητος ενθουσιασμός, παρά τα κρούσματα κοροναϊού που «χτύπησαν» και την Αγγλία. Who cares.... The show must go οn και οι τρελαμένοι έδειξαν ξεκάθαρα πως δεν τους καίγεται καρφάκι για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Είναι καλά εκτός ΕΕ, όπως εξάλλου σάς γράφαμε το πρωί, αναλύοντας ένα-ένα τα events που είχαν στα υπ' όψιν τους για απόψε -την επίσημη του Brexit...
Party time, αλλά το μέλλον της Βρετανίας εκτός ΕΕ είναι αβέβαιοΣτο διά ταύτα. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε τυπικά από την ΕΕ στη 01:00 ώρα Ελλάδας, έπειτα από 47 χρόνια, εισερχόμενο σε αυτήν που ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί «ανατολή μιας νέας εποχής». Οι Βρετανοί, με περιπετειώδη τρόπο, ένα δημοψήφισμα και δύο εκλογές (επί Τερέζα Μέι και Μπόρις Τζόνσον) απολαμβάνουν τη στιγμή. Τουλάχιστον.
Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ώρα Βρυξελλών, για τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, η Βρετανία θεωρείται «τρίτη χώρα» και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της γίνεται ξένη διπλωματική αποστολή.
Νωρίτερα χθες, 31 Ιανουαρίου -καλό μήνα παρεμπιπτόντως- οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άρχισαν, λόγω Brexit, την υποστολή της βρετανικής σημαίας από τον ιστό της, ξεκινώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο, ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, τη μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό.
Το πρωί, δε, η πινακίδα έξω από το κτίριο θα αντικατασταθεί ώστε να γράφει πλέον «Αποστολή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Χιλιάδες Βρετανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους
«Ημέρα Ανεξαρτησίας» αποκαλούσαν τη σημερινή και το έδειξαν περίτρανα. Ξεχύθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ και όχι μόνο, ζητωκραυγάζοντας - για την απελευθέρωση;
Το βλέπετε άλλωστε απ' τις φωτογραφίες που δημοσιοποιούμε. Όπως και να 'χει, επειδή οι Εγγλέζοι, όπως έχουμε επαναλάβει, θεωρούνται κορυφαίοι διπλωμάτες στον πλανήτη μαζί με τους Ρώσους και τους Τούρκους από καταβολής κόσμου, υπήρξαν και πανό όπου αναγραφόταν: « Ακόμα αγαπάμε την ΕΕ »
Υ.Γ. Κι εμείς εσάς - προφανώς - και ειδικά εμείς οι Έλληνες (μην ξεχνάμε, μαζί με τους Γερμανούς ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών στην Ελλάδα προέρχεται απ' τη Βρετανία). Έτερον εκάτερον. Make love, not war - εντός κι εκτός Ε.Ε.
Καλό μήνα είπαμε; Repetez encore une fois, για να το πάω όπως ο monsieur Μακρόν, ο φίλτατος Εμανουέλ Μακρόν. Καλό μήνα λοιπόν - χωρίς και με Brexit.
ΤΙPΕννοείται, τα non stop πάρτι πραγματοποιήθηκαν σε όλο το ΗΒ, όπως θα δείτε και σε σχετικό στιγμιότυπο.