Η Αιμιλία Τσουλφά, το «χρυσό» κορίτσι της ΙστιοπλοΊας ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη όπου μίλησε τόσο για αυτή της την απόφαση, όσο και για το έτερον ήμισυ της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, Σοφία Μπεκατώρου.
Απείχες από την ιστιοπλοΐα 17 χρόνια. Και αυτή τη στιγμή όχι μόνο έχεις επανέλθει, αλλά θα εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Μαζί με την Αριάδνη Σπανάκη, τη συναθλήτριa μου, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ξέρω ότι είναι πολλά τα χρόνια που ήμουν ανενεργή. Είναι αλλιώς να έχεις παραμείνει στον χώρο και να συντηρείσαι και είναι διαφορετικό να απέχεις πλήρως. Γνώριζα εξαρχής ότι πάω να κάνω κάτι δύσκολο. Στην αρχή έλεγα «Αιμιλία, δεν θα τα καταφέρεις». Στην πορεία, όμως, έπεισα τον εαυτό μου πως τίποτα δεν είναι αδύνατο και πως θα τα καταφέρω!
Ποιος ήταν ο λόγος που απείχες όλα αυτά τα χρόνια;
Το 2004 πήρα το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 2005 παντρεύτηκα και το 2006 έφερα στον κόσμο την πρώτη μου κόρη. Σήμερα, έχω τρεις κόρες, ηλικίας 15, 13 και 12 χρόνων. Η απάντηση λοιπόν είναι πως ήθελα να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου.
«Ήθελα να μεγαλώσω εγώ τα παιδιά μου και να ζήσω όλη την εμπειρία της μητρότητας»
Θα μου πεις «Δεν μπορούσες να τα συνδυάσεις;». Ίσως και να μπορούσα, θεωρώ όμως πως όταν τα παιδιά είναι ακόμη μικρά, χτίζεις τη σχέση σου μαζί τους και βάζεις τις γερές βάσεις για να έχεις μετά μια ωραία επαφή και επικοινωνία. Ήθελα να μεγαλώσω εγώ τα παιδιά μου και να ζήσω όλη την εμπειρία της μητρότητας.
Mε τη Σοφία Μπεκατώρου είστε συναθλήτριες και φίλες. Πώς είδες την κίνησή της να καταγγείλει δημόσια τον βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας;
Η Σοφία έδειξε μεγάλο θάρρος με αυτή την πράξη της. Ξέρω την αγωνιστικότητά της, την τόλμη της και το θάρρος της μέσα στη θάλασσα. Τώρα τα απέδειξε και στη στεριά, σε ένα άλλο κομμάτι. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή της η κίνηση, η οποία είχε τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού αλλά σε όλη την κοινωνία, είναι ένα ξεκίνημα για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Και να μην υπάρχει πια αυτή η ένοχη σιωπή απέναντι σε τέτοιου είδους πράξεις.
«Θέλει μεγάλο θάρρος να μπεις στη διαδικασία να ανασύρεις επώδυνες μνήμες του παρελθόντος»
Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ό,τι της συνέβη σε μια σχετικά μεγάλη ηλικία, έχοντας παιδιά. Αυτό δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Θέλει μεγάλο θάρρος να μπεις στη διαδικασία να ανασύρεις επώδυνες μνήμες του παρελθόντος. Ήταν κάτι πολύ δύσκολο, αλλά η Σοφία έχει αποδείξει ότι είναι γεννημένη για τα δύσκολα.
Και φυσικά υπήρχε ο αντίλογος. Ακούστηκαν και αρνητικές απόψεις, όπως «Γιατί να μιλήσει τώρα;» κ.λπ. Αλλά το είχε αποφασίσει μέσα της, οπότε ήταν έτοιμη να το σηκώσει όλο αυτό. Και μάλλον ήταν έτοιμη και η κοινωνία να το ακούσει και να υποστηρίξει θύματα βίας, όπως η Σοφία Μπεκατώρου. Και να τα αγκαλιάσει. Υπήρξε, πράγματι, από πολύ κόσμο υποστήριξη κι αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο.
Γνώριζες για την ιστορία κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου;
Δεν γνώριζα τίποτα, το έμαθα μαζί με εσάς. Από το Διαδίκτυο. Δεν σου κρύβω ότι σοκαρίστηκα γιατί ήταν κάτι που συνέβη τόσο δίπλα μου και δεν είχα καταλάβει το παραμικρό.
«Δεν είχα αντιληφθεί κάτι περίεργο, ήμουν τελείως ανυποψίαστη»
Ακούγοντας τα όσα αποκάλυψε η Σοφία, μπήκα στη διαδικασία να σκέφτομαι και να προσπαθώ να φέρω στο μυαλό μου την περίοδο για την οποία μίλησε και συνειδητοποίησα ότι δεν είχα αντιληφθεί κάτι περίεργο. Ήμουν τελείως ανυποψίαστη.
Μιλήσατε αφότου δημοσιοποίησε την ιστορία της;
Ναι, και της είπα «Συγχαρητήρια για τη δύναμή σου να βγεις και να μιλήσεις. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σου συνέβη αυτό και εσύ μπόρεσες τότε να συνεχίσεις την προετοιμασία χωρίς να δείξεις τίποτα και να το κρατήσεις μυστικό. Έκανες ένα βήμα το οποίο είναι βήμα για όλη την κοινωνία».
Εκείνη την περίοδο που συνέβη αυτό στη Σοφία, διαγωνιζόσασταν μαζί;
Ναι, εκείνα τα χρόνια ήμασταν μαζί σε αγώνες, όπως συνεχίσαμε μαζί και τα επόμενα χρόνια.
«Μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ ότι στη θέση της Σοφίας θα μπορούσα να ήμουν εγώ»
Γι’ αυτό και της είπα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη να συνεχίζουμε όλη αυτή την προετοιμασία και να κρατά μέσα της αυτή την εμπειρία. Πέρασαν διάφορες σκέψεις από το μυαλό μου. Μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ ότι στη θέση της Σοφίας θα μπορούσα να ήμουν εγώ…
Η συνέντευξη δόθηκε στο περιοδικό «OK!».