Η γυναίκα - σύμβολο του κινήματος #ΜeΤoo, Σοφία Μπεκατώρου, μέσα από την εκπομπή «Happy Day» ζήτησε την αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με την κακοποίηση και συνομίλησε με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα
Η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έθεσε τη βάση για να ξεκινήσει το ελληνικό #MeToo και να έρθουν στη δημοσιότητα σωρεία καταγγελιών και αποκαλύψεων σε διάφορους χώρους, μίλησε με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα για την αλλαγή νομοθεσίας όσον αφορά τα έτη παραγραφής της κακοποίησης.
«Δεν περίμενα όλο αυτό που έγινε»Η Ολυμπιονίκης, μέσα από την εκπομπή «Happy Day» όπου και φιλοξενήθηκε, δήλωσε: «Δεν περίμενα όλο αυτό που έγινε. Από τη μία είμαι χαρούμενη που ο κόσμος βγαίνει και μιλά και προχωρά σε καταγγελίες και από την άλλη όμως συνειδητοποιώ πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, πόσο έχει υποφέρει και δυστυχώς πώς η κοινωνία μας αποτρέπει τα θύματα από το να μιλούν».
Αμέσως μετά, ο Γιώργος Κώτσηρας είπε πως στο θέμα τον ανηλίκων η κυβέρνηση θα δίνει το δικαίωμα στον ανήλικο να κάνει καταγγελία αφού ενηλικιωθεί και βρεθεί σε ασφαλές περιβάλλον.
Στη συνέχεια, έγινε λόγος και για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τόσο η κ. Μπεκατώρου όσο και άλλα θύματα στο να καταθέτουν ξανά και ξανά όσα βίωσαν, επιβαρύνοντας μια ήδη άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
«Έπρεπε να ξαναβιώσω το τραύμα από την αρχή»«Δυστυχώς, πριν από μερικές ημέρες έπρεπε να ξαναμιλήσω για το γεγονός από την αρχή, έτσι ώστε να υπάρχει πιθανότητα ο άνθρωπος αυτός που με βίασε να μπορεί να του αφαιρεθεί η άδεια από το να βρίσκεται σε αθλητικούς χώρους. Έπρεπε να ξαναβιώσω το τραύμα από την αρχή, να το περιγράψω με όλες τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να αποδείξω με κάποιον τρόπο όλα αυτά που είχαν γίνει», είπε χαρακτηριστικά η Ολυμπιονίκης.
«Έβλεπα πάλι εφιάλτες που για χρόνια με καταδίωκαν»Και συνέχισε λέγοντας: «Υφυπουργέ, δεν μπορώ να σας κρύψω ότι μετά από αυτό ήμουν άρρωστη, δύο ημέρες δεν μπορούσα να συνέλθω, έβλεπα πάλι εφιάλτες που για χρόνια με καταδίωκαν. Είναι μια κατάσταση που φυσικά δεν είμαι η μόνη που το ζω, όμως κάποιος που δεν το έχει περάσει δεν μπορεί να καταλάβει πώς γυρνάς πίσω ξανά, σε μαύρες περιόδους της ζωής σου, φλερτάρεις με την κατάθλιψη ξανά και ξανά».
«Είναι πολύ δύσκολο να βγεις στην επιφάνεια και να δεις το φως και νομίζω πως κάθε φορά που αναγκάζεσαι να επιστρέψεις πάλι στο γεγονός, έχεις έναν μεγάλο φόβο ότι θα ξανακυλήσεις πίσω», συμπλήρωσε η Σοφία Μπεκατώρου.
«Είναι σαν να βιάζονται ξανά»
Η Ολυμπιονίκης στη συνέχεια είπε: «Ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορεί να γίνει και για τους ενηλίκους. Ένα θύμα βιασμού έχει μεγάλο τραύμα και δεν μπορούν ούτε και οι ενήλικοι να το διαχειριστούν. Θύματα έχουν πει ότι αν ήξεραν τι θα γινόταν έπειτα από την καταγγελία, δεν θα το έλεγαν. Είναι σαν να βιάζονται ξανά».
Ο κ. Κώτσηρας, από την πλευρά του, εγγυήθηκε πως υπάρχει πλέον μέριμνα για όλες τις δυνατές παρεμβάσεις στη νομοθεσία, προκειμένου τα θύματα κακοποίησης να έχουν την προστασία που χρειάζονται, τόσο από ψυχολογικής όσο και από κοινωνικής πλευράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Χρύσα Διαμαντοπούλου: «Μας ζήτησε να αυνανιστούμε στη σκηνή»
- Άννα Τσουκαλά: «Πήγαινα και μου έλεγαν να κοιμηθώ μαζί τους για να πάρω τον ρόλο»
- Χρήστος Βασιλόπουλος: «Μπήκα σε ένα δωμάτιο και, όταν τελείωσε η ακρόαση, μου ζήτησε να γδυθώ»