Σε γαϊτανάκι ανησυχίας για την κοινωνία εξελίσσεται ο δημόσιος διάλογος που έχει ανοίξει με αφορμή το εμβόλιο της AstraZeneca
Η κουβέντα μεταξύ ειδικών και μη που δείχνει να τρεμοπαίζει στα όρια της ευθείας και δίχως προσχήματα αντιπαράθεσης πολλαπλασιάζει με ευκολία την αβεβαιότητα και τον φόβο των πολιτών.
Σοβαροί επιστήμονες, όπως η Αθηνά Λινού, χτυπούν το καμπανάκι της επιφυλακτικότητας, ενώ στην επιτροπή των ειδικών ακούγονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη διαχείριση της κομβικής αυτής φάσης της πανδημίας.
Ο καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Στην ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή παραίτησής του, την οποία απέστειλε στον Βασίλη Κικίλια και κοινοποίησε στο Facebook, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για τη συσχέτιση ποικίλων φαινομένων θρομβώσεων».
Όλα αυτά μόνο συνθήκη επανάπαυσης δεν περιγράφουν.Πολλώ δε μάλλον που τώρα, κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν κάποιες εκτιμήσεις ότι το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας βρίσκεται στο επίκεντρο ενός χοντρού διεθνούς πολιτικού και οικονομικού παιχνιδιού, με το οποίο δεν είναι καθόλου άσχετη η βρετανική προέλευση του σκευάσματος, ακόμη και το πρόσφατο brexit.
Η δήλωση της Αθηνάς Λινού στο kedenews ότι «για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες έρευνες για να ξέρουμε αν υπάρχει θέμα με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Θα πρέπει να περιμένουμε. Τώρα είναι απόφαση της κάθε χώρας αν θεωρεί ότι ο κίνδυνος από τη νόσο είναι σαφώς μεγαλύτερος από τις παρενέργειες και έτσι προχωρούν με τον εμβολιασμό ή όχι» έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση, γιατί δείχνει ότι η γενικότερη συζήτηση δεν αποτελεί μόνο φωτοβολίδα, αλλά συνιστά άποψη μιας ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων.
Η διακεκριμένη επιδημιολόγος αρνήθηκε μάλιστα να σχολιάσει αν έχουν γίνει λάθη ως προς τη διαχείριση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν το ξέρω, και δεν το ξέρω γιατί δεν έχω δεδομένα».
Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί, όπως ακούγεται έντονα, η αρχή του σταδιακού ανοίγματος μετά το μακρόσυρτο και πολυεπίπεδα επώδυνο lockdown. To οποίο αφήνεται να εννοηθεί ότι θα έχει «πειραματικό χαρακτήρα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Εμβόλιο AstraZeneca: Η Γερμανία το συστήνει μόνο για τους άνω των 60
- Νορβηγία – AstraZeneca: Η χρήση του εμβολίου αναστέλλεται για άλλες τρεις εβδομάδες
- Γκάγκα για εμβόλιο AstraZeneca: Είναι ασφαλές, να το κάνουν οι πολίτες