Η βασική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας αφορά τη μείωση του αριθμού των τμημάτων ΑΕΙ και την εφαρμογή ενός νέου συστήματος εισαγωγής σε συνάρτηση με τον μέσο όρο της επίδοσης όλων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές.
Του Μάκη ΘεοδώσηΑυτόματα θα έχουμε μείωση του συνολικού αριθμού των φοιτητών στα ΑΕΙ από το νέο έτος, ενώ μπαίνει φραγή και στους «αιώνιους φοιτητές».
Καταργείται το 10% των τμημάτωνΣυνεπώς οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν θα βρουν λιγότερες επιλογές, αφού ένα μέρος των ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε ΑΕΙ αναίτια θα σταματήσουν να λειτουργούν.
Εκτιμάται πως το 1/10 των τμημάτων δεν θα ανοίξουν, με κριτήριο την πρώτη προτίμηση των υποψηφίων καθώς και πόσοι τελικά αποφοιτούν, καθώς πολύ συχνά οι πρωτοετείς δεν εμφανίζονται ή εγκαταλείπουν μετά τα πρώτα εξάμηνα.
Κύκλοι σπουδών αντί νέων ΤΕΙΌσον αφορά τα ΤΕΙ, η πρόταση είναι να δημιουργηθούν νέοι τριετείς κύκλοι σπουδών μέσα στα ΑΕΙ και να συνδεθούν με την αγορά εργασίας. Επίσης, θα κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 6 στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
Τι θα γίνει με τις βάσεις στα ΑΕΙΣύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου, η βάση εισαγωγής πλέον δεν θα είναι ένας απόλυτος αριθμός, αλλά ένα σύνθετο αποτέλεσμα που θα σχετίζεται με τον γενικό μέσο όρο της επίδοσης όλων των υποψηφίων πανελλαδικά.
Στην ουσία, εάν ο μέσος όρος επίδοσης όλων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις μιας χρονιάς είναι, π.χ., το 11, κάθε τμήμα θα μπορεί να αναπροσαρμόζει τη βάση εισαγωγής στα μαθήματά του λίγο προς τα πάνω ή λίγο προς τα κάτω, ανάλογα με τις επιλογές του και με τα δεδομένα κάθε εξεταστικής περιόδου.
Έτσι, η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν θα είναι ενιαία ούτε ίδια κάθε χρονιά. Θα βρίσκεται σε ευθεία σχέση και θα εξαρτάται από το επίπεδο των υποψηφίων ανά έτος.
Για την αλλαγή στις βάσεις αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία, ώστε το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τις Πανελλαδικές του 2021.
Κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ μέσω αξιολόγησηςΦρένο μπαίνει στην ανεξέλεγκτη παροχή κονδυλίων, ενώ η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα γίνεται με κριτήρια τουλάχιστον για το 20% των ποσών.
Τα κριτήρια αυτά θα είναι έξι και θα είναι ποιοτικά. Δηλαδή: επίπεδο εκπαίδευσης, έρευνα, σύνδεση με την κοινωνία, διεθνοποίηση, ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος και διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας.
Κάθε ίδρυμα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κάποια από αυτά σε σχέση με τον χαρακτήρα του, ενώ ενδεικτικά για το επόμενο έτος το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί με βάση αυτόν τον μηχανισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για την προστασία των ΑΕΙ
- Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους μετανάστες
- Δερμιτζάκης: «Αν δεν πέσουν τα κρούσματα, δεν μπορεί να γίνει εμβολιασμός»