Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για την προστασία των ΑΕΙ

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την πρότασή της για την προάσπιση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ανεξαρτησίας

Στις πρυτανικές αρχές πανεπιστημίων και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) παρουσίασαν την πρόταση της κυβέρνησης για την προστασία των ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης.

Του Μάκη Θεοδώση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «σε συνέχεια της δέσμευσης για την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια, η οποία υλοποιήθηκε ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης το 2019, προωθείται η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας μέσα από έναν ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, απαλλαγμένο από φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας».

Οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρεις δράσεις:
  • Τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ).
  • Τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στον χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ.
  • Την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού δικαίου.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τόνισε: «Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Πού διαφωνούσαν οι πρυτάνεις

Ως προς την τοποθέτηση καμερών και κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, η Σύνοδος ανέφερε ότι «τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος». Άρα δέχεται να μπει κάρτα στα κτίρια διοίκησης των ΑΕΙ, όπου βρίσκονται και τα πρυτανικά γραφεία, καθώς και σε εργαστήρια και άλλους χώρους με σημαντικό εξοπλισμό, αλλά όχι να γενικευτεί η κάρτα εισόδου.

Επίσης, ως προς την πρόταση για αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα βίας εντός των ΑΕΙ, η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από τους πρυτάνεις για την ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων ή «σώματος ασφαλείας», όπως ονομάστηκε. Το σώμα ασφαλείας θα έχει έδρα σε κάθε ίδρυμα και θα ενημερώνεται για τη χωροταξία των χώρων εποπτείας του. Θα απευθύνεται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα μπορεί να ζητά τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ θα έχει και προανακριτικά καθήκοντα εάν διαπράττονται αδικήματα. Τα μέλη του θα φορούν ειδική στολή, η οποία θα διαφέρει από των αστυνομικών. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι ο αριθμός του σώματος θα αυξομειώνεται όχι μόνο με βάση τις ανάγκες κάθε ΑΕΙ (ανάλογα με το μέγεθος των χώρων του), αλλά και με βάση τις συνθήκες κάθε χρονικής περιόδου. Τα μέλη του σώματος θα είναι αποσπασμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με διάθεση στα ΑΕΙ.

Εξασφάλιση του Αυτοδιοίκητου και υπαγωγή στη Σύγκλητο ή ιδιωτική εταιρεία;

Δύο είναι οι απόψεις που κυριαρχούν: Η πρώτη αφορά την πανεπιστημιακή φύλαξη, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και τη Σύγκλητο.

Χαρακτηριστικά, θεωρείται ότι η υπαγωγή του σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσκρούει στο Αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, άρα είναι αντισυνταγματική. Εξ ου και η πρόταση το σώμα να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και τη Σύγκλητο.

Η δεύτερη επιλογή διατυπώνεται από πρύτανη μεγάλου ΑΕΙ: «Άλλωστε, αυτό το σώμα θα είναι σε επιχειρησιακή συμφωνία με την αστυνομία», φωτογραφίζοντας το μοντέλο της ανάθεσης της φύλαξης του ΑΕΙ σε ιδιωτική εταιρεία security.

Η μέση λύση στο τραπέζι

Ορισμένοι πρυτάνεις συμφωνούν με τη δημιουργία σώματος ασφαλείας με αστυνομικές αρμοδιότητες, καθώς θεωρούν ότι η Σύγκλητος και ο πρύτανης είναι αργοκίνητα όργανα και λειτουργούν με πολιτικά κριτήρια, άρα δεν θα καλούν την αστυνομία. Η ομάδα αυτή προτείνει, για παράδειγμα, το σώμα ασφαλείας να έχει γραφείο εντός του ΑΕΙ και να υπάρχει ακαδημαϊκός υπεύθυνος φύλαξης, ο οποίος σε περίπτωση εκτρόπων θα ειδοποιεί τον πρύτανη αλλά και την αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM