Επέστρεψε στην Αττάλεια το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούσε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.

Το Oruc Reis, το σεισμογραφικό/ερευνητικό πλοίο Τουρκίας επέστρεψε τα ξημερώματα της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου, στο λιμάνι της Αττάλειας, στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Η επιστροφή αυτή γίνεται μετά από ενάμιση περίπου μήνα –49 ημέρες για την ακρίβεια– παράνομων ερευνών σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex

Το Oruc Reis, μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Πιο συγκεκριμένα, δεν ανανεώθηκε η Navtex, η οποία έληγε το βράδυ της Κυριακής (29/11).

Οι τουρκικές προθέσεις είχαν φανεί από τις 21.00 το βράδυ της Κυριακής (29/11). Καθώς το Oruc Reis βγήκε από την περιοχή την οποία είχε δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία. Και στη συνέχεια, ανέβασε ταχύτητα

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας

Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας (30/11) του υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την οποία το ερευνητικό σκάφος ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες σεισμικές του έρευνες.

«Το πλοίο μας, το οποίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα (σ.σ. σε περιοχή) 10.955 χλμ σε δύο διαστάσεις, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας» σημείωσε στο Twitter το υπουργείο.

Retweet απ΄τον Ντονμέζ

Στη συνέχεια, την συγκεκριμένη ανάρτηση έκανε retweet και ο Τούρκος υπουργός Φατίχ Ντονμέζ.

Δείτε το tweet:
Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την απόσυρση του Oruc Reis

Να σημειωθεί πως η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση των εργασιών του Oruc Reis στις 29 Νοεμβρίου στις 22 του μηνός.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που το «τελεσίγραφο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία εκπνέει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν ζητήσει από την γειτονική Τουρκία να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της μέσα στον Δεκέμβριο. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως εξαντλείται η υπομονή τους μετά από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Η τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών

Να υπενθυμίσουμε πως από τις 12 Οκτωβρίου το τουρκικό πλοίο Oruc Reis έπλεε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, πραγματοποιώντας, όπως υποστήριζαν τα τουρκικά Μέσα, έρευνες. Έκτοτε, η γειτονική χώρα ανανέωνε διαρκώς τις Navtex προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες. Η Αθήνα από την πλευρά της, απαντούσε στην προκλητικότητα και στις παράνομες αυτές Navtex της Τουρκίας με αντί-Navtex.

Ειδικότερα, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020 η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απάντησε στην τότε προκλητικότητα της Άγκυρας εκδίδοντας αντί-Navtex.

Από την Ελλάδα, η Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία είχε χαρακτηριστεί ως «παράνομη». Και αυτό με την αιτιολόγηση πως οι έρευνες του Oruc Reis θα συνεχίζονταν σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Δένδιας: «Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία»

Αιχμές για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία είχε αφήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico.

«Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας στην συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται σωστά στον ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την στιγμή που απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

«Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», συμπλήρωσε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM