«Τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο» τονίζει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στην κρίσιμη κατάσταση στην Αττική λόγω κοροναϊού.
Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης ζητά να ληφθούν τώρα μέτρα για την ανάσχεση του κοροναϊού και αν δεν έχουν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε lockdown.
«Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο. Ο κ. Χαρδαλιάς έδειξε ότι πιστεύει ότι είναι σε έλεγχο, εγώ δεν είμαι σίγουρος. Είναι παρατήρηση φυσικά απ’ έξω δεν έχω τόσα πολλά στοιχεία όσα έχει ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά η εικόνα και τα πρότυπα που βλέπω δεν μου δίνουν την εικόνα ότι το ελέγχουμε», είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχουν συνωστισμοί σε στοές, φανάρια και ουρές.
«Είναι ένα μέτρο εύκολο και οριζόντιο και νομίζω θα κάνει τη διαφορά», συμπλήρωσε.
Πρότεινε επίσης δραστική αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό προκειμένου να φτάσει στο 80% ή και στο 100%.«Το μίνιμουμ δεν φτάνει, πρέπει όλοι να κάνουμε το μάξιμουμ», «δηλαδή μια επιχείρηση αν μπορεί να φτάσει σε 80% τηλεργασία να το φτάσει. Πρέπει να είναι και νομικά καλυμμένη αλλά και οι εργαζόμενοι να είναι νομικά καλυμμένοι», υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Δεν έχουμε πολύ χρόνο να δοκιμάσουμε δυο – τρεις εβδομάδες»Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «νομίζω ότι δεν θα έχουμε υψηλή συμμόρφωση ώστε να δουλέψουν».
Εξήγησε ότι δεν φταίνε από μόνα τους αλλά το πρόβλημα έγκειται στην ρεαλιστικότητα και τη πολυπλοκότητά τους, που κάνει δύσκολη την εφαρμογή τους στην εφαρμογή τους.
«Μπορεί να δουλέψουν αυτά τα μέτρα. Αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα δουλέψουν. Δεν έχουμε πολύ χρόνο να δοκιμάσουμε δυο – τρεις εβδομάδες και βλέπουμε», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Εξήγησε ότι προφανώς υπάρχουν και άλλα μέτρα πέραν του lockdown αλλά αν καθυστερήσει η λήψη τους, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να δουλέψουν μέχρι τη μείωση των κρουσμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Β. Ελλάδα: Έκλεισαν εννιά ξενοδοχεία φιλοξενίας αιτούντων άσυλο
- Φίλης: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στις προκλήσεις της Τουρκίας»
- Αποκλειστικό! Τουλάχιστον πέντε νοσηλευτές θετικοί στον κοροναϊό λόγω εγκληματικών λαθών στο «Αττικόν»