Φίλης: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στις προκλήσεις της Τουρκίας»

«Στη δύσκολη», όπως είπε «εξίσωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ», που θα συζητήσει για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εν μέσω προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και με φόντο την έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η Τουρκία «κόβει βόλτες» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι καθώς η Τουρκία «κόβει βόλτες» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επιμείνει στην επιβολή κυρώσεων πρώτα στην Τουρκία και μετά στη Λευκορωσία, ένα ζήτημα το οποίο όμως «καεί» αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν ο κ. Αναστασιάδης επιμείνει και χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας - το οποίο έχει τη δυνατότητα, σε σχέση με τη Λευκορωσία, νομίζω εκεί μπορεί να έχουμε ευτράπελα», τόνισε.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια»

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια», καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κακό προηγούμενο ενώ συμπλήρωσε πως «το μπαλάκι είναι αυτή τη στιγμή στο δικό μας γήπεδο».

«Δεν είναι ζήτημα μόνο κατά πόσο συνδεόμαστε – που συνδεόμαστε προφανώς, με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι ότι έχουμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας της ΕΕ, όπου αν εμείς κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είναι μια άλλη χώρα, δημιουργούμε ένα κακό προηγούμενο», προειδοποίησε ο κ. Φίλης.

Ο κ. Φίλης παράλληλα εξήγησε ότι η Τουρκία επιχειρεί να αφήσει την Κύπρο σχεδόν απομονωμένη μέσα στην ΕΕ με εξαιρέσεις την Ελλάδα και τη Γαλλία.

«Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει τετελεσμένα»

«Εγώ δεν μπορώ να βρω πολλές χώρες κράτη – μέλη, που θα θελήσουν να στηρίξουν την κυπριακή θέση, στη λογική ότι ''αφού τώρα βγάλαμε τον μεγάλο βραχνά, το μεγάλο πρόβλημα που ήταν Ελλάδα – Τουρκίας, ε, μην μας δημιουργήσεις τώρα πρόβλημα εσύ, μικρή Κύπρο''», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Άγκυρα έχει δημιουργήσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ εδώ και πολύ καιρό εδραιώνοντας μια κατάσταση».

«Η Τουρκία με τον τσαμπουκά και με την απειλή δημιουργεί τετελεσμένα»

«Το πρόβλημα με την επιλογή και τις πολιτικές της Τουρκίας είναι ακριβώς αυτό: Ότι καταφέρνει με τον τσαμπουκά και με την απειλή να δημιουργεί τετελεσμένα τα οποία μπορεί να μην είναι de jure, γιατί μια παράνομη πράξη δεν παράγει δίκαιο αλλά οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή έχουμε μια ΕΕ αμήχανη να αντιδράσει» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM