Η περιέργεια γύρω από τους θρύλους και τα στοιχειωμένα μέρη είναι διαχρονική. Παντού και πάντα θα ακούγονται περίεργες ιστορίες για συγκεκριμένους τόπους και η Αθήνα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που από στόμα σε στόμα έχουμε ακούσει και εμείς κάποια παρόμοια ιστορία.
Ας δούμε λοιπόν τα φημολογούμενα στοιχειωμένα μέρη της Αθήνας και τις ιστορίες πίσω από αυτά.
-
Το Ξενοδοχείο Ξενία
Το 1914, η Μονή Πετράκη δώρησε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός μία συγκεκριμένη έκταση προκειμένου να δημιουργηθεί φθισιατρείο-σανατόριο που θα αναλάμβανε την επιμέλεια ασθενών που έπασχαν από τη νόσο της φυματίωσης. Πλήθος κόσμου νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μεταξύ των οποίων ήταν οι ποιητές Γιάννης Ρίτσος και Γιώργος Κοτζιούλας. Το 1965, το κτίριο αλλάζει την ιδιοκτησία του και η διαχείρισή του δίνεται στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ο οποίος το μετατρέπει σε ξενοδοχείο με το όνομα Ξενία και ταυτοχρόνως χρησιμοποιείται και ως σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Έτσι, η λειτουργία του συνεχίστηκε μέχρι το 1985 που ανακοινώθηκε και η εγκατάλειψή του. Έκτοτε, οι εγκαταστάσεις του παραμένουν σε πλήρη εγκατάλειψη. Μετά από τον σεισμό που έγινε το 1999 και είχε ως επίκεντρο την Πάρνηθα, το κτίριο κρίθηκε ως ακατάλληλο προς επίσκεψη. Εντούτοις, το σανατόριο προσελκύει πλήθος ανθρώπων οι οποίοι δεν διστάζουν να το επισκεφτούν και να φωτογραφήσουν το εσωτερικό του. Κάποιοι από τους επισκέπτες, κατά καιρούς, έχουν αναφέρει και την ύπαρξη, όπως αυτοί αντιλήφθηκαν, υπερφυσικών οντοτήτων που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, εμφανίζονται κυρίως βραδινές ώρες. Αυτό το γεγονός, προσελκύει ακόμη περισσότερο κόσμο και ειδικά ανθρώπους που ασχολούνται με την εξερεύνηση του υπερφυσικού και των ανεξήγητων συμβάντων.
-
Η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά
Η συγκεκριμένα έπαυλη χτίστηκε το 1910 από τον Νικόλαο Καζούλη, που ήταν επιχειρηματίας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η βίλα αποτελούσε τη θερινή του κατοικία. Ωστόσο, το ότι χτίστηκε πάνω από ένα τούρκικο νεκροταφείο, φούντωσε αρχικά τις φήμες ότι κυριαρχούσαν φαντάσματα. Οι υπόγειοι διάδρομοι και τα δεκάδες δωμάτια που προκαλούν δέος, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο αυτές τις φήμες. Το απόγειο της φημολογούμενης στοιχειωμένης βίλας ήρθε όταν την περίοδο της κατοχής, εγκαταστάθηκε στην έπαυλη το φρουραρχείο των SS. Τα μεσαιωνικά βασανιστήρια που διαδραματιζόντουσαν εις βάρος των αντιστασιακών, αλλά και το ότι δώδεκα Έλληνες πέθαναν εκεί και θάφτηκαν στην αυλή, συνέβαλλε στον γνωστό αστικό μύθο.
-
Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος
Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος είναι ένα από τα επιφανέστερα μνημεία της αρχαίας Αθήνας. Τα θεμέλια του ναού βρίσκονται στην σημερινή συνοικία του Μετς στην Αθήνα, κοντά στο Παναθηναϊκό στάδιο. Συνδέεται άμεσα με την νίκη των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα: εδώ τελούταν ετήσιες θυσίες και γιορτές προς τιμή της θεάς Αρτέμιδας, εκπληρώνοντας έτσι το τάμα των Αθηναίων για να την ευχαριστήσουν για τη νίκη τους στη Μάχη. Ο αστικός θρύλος όμως ξεκίνησε, όταν με τις πέτρες από τα ερείπια του ναού, χτίστηκαν κάποια σπίτια στη γειτονιά. Φημολογείται λοιπόν πως μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας τριγυρνά το βράδυ στην γύρω περιοχή με ένα αναμμένο κερί, προειδοποιώντας τους περαστικούς πως η περιοχή είναι καταραμένη εξαιτίας της βεβήλωσης.
- Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού στα Μελίσσια
Το ΝΙΕΝ, λειτούργησε από το 1948 έως το 1975. Έπειτα έκλεισε λόγω επιδιορθώσεων, οι οποίες όμως σταμάτησαν το 1981. Έκτοτε αποτελεί χώρο εξερεύνησης με πολλές ιστορίες να κρύβονται πίσω του. Θεωρείται ένα από τα στοιχειωμένα μέρη της Αθήνας και λέγεται ότι μέσα στο Ίδρυμα πραγματοποιούνται σατανιστικές τελετές. Σήμερα, αν το επισκεφτεί κανείς μπορεί να βρει κρεμάλες, βαριά ξύλινα μπαούλα κλπ.
-
Οι υπόγειες στοές της Αθήνας
Με τις εργασίες που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το μετρό, αποκαλύφθηκε και μια υπόγεια Αθήνα. Οι περισσότεροι έχουν ακούσει για την ύπαρξη ενός μεγάλου υπόγειου δικτύου, που ενώνει το κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεκριμένες στοές φημολογείται πως μπορούν να προσεγγιστούν από τρεις βασικές εισόδους: Μία στη λεγόμενη «φυλακή του Σωκράτη» στη σκιά της Ακρόπολης, που όμως είναι κλειδωμένη με σιδερένια κάγκελα, άλλη μία στη ρωσική εκκλησία της οδού Φιλελλήνων στην Πλάκα και άλλη μία πίσω από το πέταλο του Καλλιμάρμαρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίδειξη ανθρωπιάς στο κέντρο της Αθήνας! Γυναίκα αγόρασε παπούτσια σε ξυπόλητο άστεγο
Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας- Ρίχνουν χημικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης (αποκλειστικό video)