Άντονι Χόπκινς: Η εμβληματική φιγούρα του κινηματογράφου

Άντονι Χόπκινς σιωπή των αμνών
© pinterest.com

Ο Άντονι Χόπκινς κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα του μετά από 30 χρόνια και πλέον στα 83 του είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που λαμβάνει αυτό το βραβείο.

Μέχρι πρότινος το συγκεκριμένο ρεκόρ κατείχε ο Κρίστοφερ Πλάμερ που είχε κερδίσει το Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου το 2011 για την ταινία «Beginners» στα 82 του.

Άντονι Χόπκινς όσκαρ
© Ο Άντονι Χόπκινς στα Βραβεία Όσκαρ το 1992/ AP

Ο 83χρονος Βρετανός ηθοποιός κέρδισε στη φετινή απονομή των Όσκαρ το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στον «Πατέρα» του Φλόριαν Ζέλερ.

Μπορεί ο Άντονι Χόπκινς να είναι σπουδαίος στην υποκριτική, ωστόσο έχει λάβει μόνο δύο Όσκαρ κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, αν και έχει προταθεί συνολικά έξι φορές για βραβείο, τέσσερις για Α’ Ανδρικό Ρόλο και δύο για Β’ Ανδρικό Ρόλο.

Τα νεανικά του χρόνια

Ο ηθοποιός γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1937 στο Μάργκαμ, Πόρτ Τάλμποτ, της Ουαλίας και είναι γιος της Μίριελ Ανν και του Ρίτσαρντ Άρθουρ Χόπκινς, ο οποίος ήταν φούρναρης στο επάγγελμα. 

Ο ίδιος δεν είχε καλές επιδόσεις στο σχολείο και ήταν μοναχικό παιδί, καθώς είχε δυσλεξία. Έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με την τέχνη, προκειμένου να εκφράζεται με μεγαλύτερη ευκολία, ξεκινώντας ζωγραφική και παίζοντας πιάνο. 

Το 1949, και για να του επιβληθεί κάποια πειθαρχία, οι γονείς του επέμειναν να γραφτεί στο Jones' West Monmouth Boys' School στο Πόντιπουλ, στην Ουαλία. Φοίτησε εκεί για πέντε εξάμηνα και κατόπιν στο Cowbridge Grammar School, στο Κάουμπριτζ της Ουαλίας.

Ο Χόπκινς γνωρίστηκε με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον σε ηλικία 15 ετών, καθώς ήταν συμπατριώτες και εκείνος ήταν που τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Έτσι φοίτησε στο Welsh College of Music and Drama στο Κάρντιφ, από όπου και αποφοίτησε το 1957. Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για δύο χρόνια, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία της Δραματικής Τέχνης.

Άντονι Χόπκινς νέος
© reddit.com

Καλλιτεχνικό Ύφος

Ο διάσημος ηθοποιός έχει δηλώσει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του ότι κάνει μια εκτενή προετοιμασία για τον κάθε χαρακτήρα που καλείται να υποδυθεί. 

Ο ίδιος περνάει τις ατάκες του πάνω από 200 φορές, προκειμένου από ένα σημείο και μετά να βγαίνουν αβίαστα και μηχανικά από το στόμα του.

Άντονι Χόπκινς Χάνιμπαλ Λέκτερ
© walesonline.co.uk

Μάλιστα, έχει αναφέρει πως όταν ολοκληρώνεται μια σκηνή στο γύρισμα, αδειάζει το μυαλό του και ξεχνάει όλες τις ατάκες.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κηρύξει ως το νούμερο ένα κακό που εμφανίστηκε ποτέ στη μεγάλη οθόνη για την ταινία «Σιωπή των Αμνών».

Προσωπική ζωή

Ο Άντονι Χόπκινς έχει κάνει τρεις γάμους και έχει αποκτήσει μία κόρη, την Άμπιγκεϊλ, που γεννήθηκε το 1968. Από το 1966 και για έξι χρόνια ήταν παντρεμένος με την Πετρονέλλα Μπάρκερ, ενώ από το 1973 έως και το 2002 ήταν μαζί με την Τζένιφερ Λίντον. Τώρα είναι παντρεμένος με την Στέλλα Άρρογεϊβ από το 2003.

Άντονι Χόπκινς Άμπιγκεϊλ
© Με την κόρη του Άμπιγκεϊλ / Getty

Ο ηθοποιός είναι αποξενωμένος με την κόρη του εδώ και χρόνια, ενώ σε ερώτηση για το αν έχει εγγόνια είχε απαντήσει: «Δεν έχω ιδέα. Οι άνθρωποι χωρίζουν. Οι οικογένειες χωρίζονται και, ξέρετε, "συνεχίστε με τη ζωή σας". Οι άνθρωποι κάνουν επιλογές. Δεν με νοιάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα