Σαν σήμερα, τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου του 1952, δολοφονήθηκε ο σπουδαίος ιδεολόγος και αγωνιστής της Αριστεράς, Νίκος Μπελογιάννης – Έζησε, έδρασε και εκτελέστηκε όντας μέλος του ΚΚΕ
Σήμερα συμπληρώνονται 69 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατο του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Μπελογιάννη. Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος άφησε τη ζωή του το ξημέρωμα της Κυριακής 30 Μαρτίου 1952, από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος.
Η εκτέλεση του ΜπελογιάννηΉταν 03.00 μετά τα μεσάνυχτα όταν έφτασε ο δεσμοφύλακας στο κελί του Μπελογιάννη. Δίπλα του ο βασιλικός επίτροπος, συνταγματάρχης Αθανασούλης. Ανακοινώνουν την απόφαση για την εκτέλεση. Στις 03.20 η φάλαγγα βγαίνει από την πύλη των φυλακών της Καλλιθέας, με κατεύθυνση προς τον «συνήθη τόπο των εκτελέσεων», στο Γουδή.
Στις 04.12, κάτω από τα φώτα των προβολέων των στρατιωτικών οχημάτων, μια ομοβροντία βάζει τέλος στη ζωή του 37χρονου τότε Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος «πέφτει» μαζί με τους συγκρατούμενούς του Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση.
Ποιος ήταν ο Νίκος ΜπελογιάννηςΟ Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε το 1915 στην Αμαλιάδα. Στα 17 του χρόνια έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας, ενώ αργότερα, ως φοιτητής Νομικής, πρωτοστάτησε στους φοιτητικούς αγώνες της εποχής.
Λίγο πριν από τη δικτατορία του Μεταξά έγινε μέλος του ΚΚΕ και δούλεψε σε οργανώσεις της Πελοποννήσου, οργανώνοντας τον αγώνα κατά της μεταξικής δικτατορίας.
Για τη δράση του εξορίστηκε και φυλακίστηκε. Από την Αίγινα στην Ακροναυπλία ως την εισβολή των Γερμανών και κατόπιν, παραδομένος όπως τόσοι και τόσοι αγωνιστές στους κατακτητές, «γνώρισε» τις φυλακές της Κατούνας, της Βόνιτσας και της Κέρκυρας.
Το 1943, μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, ο Νίκος Μπελογιάννης δραπέτευσε και κατέφυγε στην Πάτρα, όπου συμμετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
Ήταν καπετάνιος της Μεραρχίας Πελοποννήσου του ΕΛΑΣ, ενώ μετά την υποχώρηση των Γερμανών τέθηκε επικεφαλής της διαφώτισης και μέλος του Γραφείου Περιοχής του Κόμματος στην Πελοπόννησο.
Αργότερα, ο Μπελογιάννης βρέθηκε στο βουνό ως πολιτικός επίτροπος της 10ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, όπου αναδείχτηκε σε σκληροτράχηλο μαχητή και εμπνευσμένο ηγέτη.
Η Μεραρχία του Μπελογιάννη κατάφερνε πάντα να ανταποκρίνεται στις πιο δύσκολες αποστολές. Σε μια από αυτές τραυματίστηκε σοβαρά, όμως πάντα κατάφερνε να δίνει κουράγιο στους συμμαχητές του με το παράδειγμά του.
Ο Μπελογιάννης, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, ήρθε με κομματική αποστολή στην Ελλάδα, μετά την ήττα του ΔΣΕ, αναφορικά με την ανασυγκρότηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, ακολούθησαν η σύλληψή του, τα βασανιστήρια, η ανδρεία στάση του, οι δίκες και οι καταδίκες σε θάνατο.
Ο Νίκος Μπελογιάννης, όντας μέλος του ΚΚΕ σχεδόν από πάντα, άντεξε όλα τα δεινά, ακόμη και τον θάνατο, και θυσιάστηκε για έναν σκοπό, και δεν τον ξεχνάει κανείς, ακόμα και ύστερα από τόσα χρόνια απουσίας του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Ναουάλ αλ-Σααντάουι: Πέθανε η σπουδαία Αιγύπτια φεμινίστρια και συγγραφέας
- Ο «Πρώτος Παρτιζάνος της Ευρώπης»- Ποιος ήταν ο Μανώλης Γλέζος (pics+vids)
- Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του ιδεολόγου και αγωνιστή της Αριστεράς
- Νίκος Εγγονόπουλος: «Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η Τέχνη»