Ναουάλ αλ-Σααντάουι: Πέθανε η σπουδαία Αιγύπτια φεμινίστρια και συγγραφέας

«Έφυγε» από τη ζωή η σπουδαία φεμινίστρια, συγγραφέας και γιατρός από την Αίγυπτο, Ναουάλ αλ-Σααντάουι

Η Ναουάλ αλ-Σααντάουι, μια σθεναρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στον αραβικό κόσμο πέθανε σε ηλικία 89 ετών, χθες Κυριακή στο Κάιρο. Στην κηδεία της Σααντάουι παρευρέθησαν συγγενείς της, όπως δήλωσε ο λογοτεχνικός πράκτορας της.

Ποια ήταν η Ναουάλ αλ-Σααντάουι

Η Ναουάλ αλ-Σααντάουι (Nawal Al-Saawadi) γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1931 σε ένα μικρό χωριό της Αιγύπτου, το Kafr Tahla. Το 1955 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου. Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Κόρη της Ίσιδας» περιέγραψε την ανατροφή της σε μια πατριαρχική κουλτούρα, στην οποία τα κορίτσια υποβάλλονταν σε κακομεταχειρίσεις που περιλάμβαναν παιδικούς γάμους και κλειτοριδεκτομή.

Η ίδια, αφού υποβλήθηκε και σε κλειτοριδεκτομή σε μικρή ηλικία, στη συνέχεια, μετατράπηκε σε μία από τις πρώτες γυναίκες που έκαναν εκστρατεία κατά της πρακτικής αυτής. Παράλληλα. από το 1950 μέχρι το 1960 εργαζόταν ως γιατρός.

Αργότερα βέβαια, καταφέρθηκε εναντίον των θρησκευτικών αρχών, των ισλαμιστών και των κυβερνήσεων επειδή υπερασπίζονταν συντηρητικές αξίες, ενώ έγραψε και δεκάδες βιβλία που μιλούσαν για θέματα-ταμπού, όπως η σεξουαλικότητα και η πορνεία.

«Όλες στην ίδια βάρκα» 

«Αφού ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο ... ανακάλυψα ότι τα κορίτσια ανατρέφονται με πολύ παρόμοιο τρόπο – είμαστε όλες στην ίδια βάρκα. Το πατριαρχικό, θρησκευτικό, καπιταλιστικό σύστημα είναι παγκόσμιο», είχε δηλώσει η ίδια το 2018 στο Thomson Reuters.

Οι απόψεις της Ναουάλ αλ-Σααντάουι της δημιούργησαν επανειλημμένα προβλήματα με τις αρχές της Αιγύπτου, καθώς απολύθηκε από το υπουργείο Υγείας στα χρόνια του 1970 και φυλακίσθηκε το 1981 αφού επέκρινε τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ, λίγο πριν από τη δολοφονία του. Στα χρόνια του 1990 έμεινε για ένα διάστημα στην εξορία αφού δέχθηκε απειλές από ισλαμιστές. Ενώ, ορισμένα έργα της απαγορεύτηκαν.

Image removed.

Πολλά από τα βιβλία της, στα οποία περιλαμβάνονται τα «Γυναίκες και Σεξ» και «Το κρυμμένο πρόσωπο της Εύας», μεταφράσθηκαν στο εξωτερικό και απέκτησαν θερμούς υποστηρικτές.

Image removed.

Στην Αίγυπτο όμως, όπου την χαρακτήριζαν συχνά ως «ταραχοποιό που υποστηρίζει δυτικές απόψεις», μερικά από τα βιβλία της καταγγέλθηκαν και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.

Ωστόσο, η σπουδαία αυτή φεμινίστρια, κατά τη διάρκεια της ζωή της είχε τιμηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης με το Βραβείο «North-South» ενώ της είχε απονεμήθεί και το «Inana International Prize» στο Βέλγιο.

Image removed.

Τέλος, η Ναουάλ αλ-Σααντάουι παντρεύτηκε και πήρε διαζύγιο τρεις φορές και απέκτησε δύο παιδιά, τη συγγραφέα Μόνα Χέλμι και τον σκηνοθέτη Ατίφ Χατάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM