Η Ελλάδα φαίνεται πως δεν έχει πάρει «ζεστά» την ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών.
Η πρόβλεψη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων 2015–2020 εκτιμούσε ότι το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα θα έφτανε φέτος το 50%. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς το ποσοστό ήταν μόλις 20%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ανακύκλωση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άγγιξε το 55%.
Συγχρόνως, καθηλωμένο στο 80% παραμένει το ποσοστό ταφής απορριμμάτων στη χώρα. Ο στόχος, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο, ήταν να μειωθεί στο 26%.
Για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι πίσω στη διαχείριση αποβλήτων;Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, στη Θεσσαλονίκη.
«Η κατάσταση διαχείρισης των αποβλήτων δεν είναι καλή στη χώρα. Αυτό το βλέπετε και στην καθημερινότητα, στην κακή εικόνα ορισμένων γειτονιών και στις παράνομες χωματερές. Σε επίπεδο κρίσιμων δεικτών, ανακύκλωση και ταφή, είμαστε δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Είμαστε στους 2-3 χειρότερους. Είναι ανεπίτρεπτο η χώρα να θάβει σήμερα απορρίμματα, όταν ο μέσος όρος ταφής στην κοινότητα είναι μόλις 20% κι εμείς είμαστε στο 80%», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γραφάκος σημείωσε ότι ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων, που αναμένεται να εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο του Αυγούστου, «έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση». Αναφορικά με την ανακύκλωση τόνισε ότι «θα αυξηθεί σημαντικά μέσα από την ξεχωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων, των τροφών».
Όσο για το σύστημα πληρωμής με βάση την παραγωγή των απορριμμάτων υποστήριξε ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι σε λίγο διάστημα με τη βοήθεια των δήμων που θα είναι οι πρώτοι που θα εφαρμόσουν το “πληρώνω όσα πετάω”, θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο γιατί έχει δείξει η εμπειρία στην Ευρώπη ότι εάν δεν έχεις ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων ή αντικινήτρων δεν επιτυγχάνεις τους στόχους υψηλής ανακύκλωσης και χαμηλής ταφής».
Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα ανακύκλωσης στο ecoearth.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Ανακύκλωση: Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο
- Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση
- Χατζηδάκης: Στα 15 ευρώ ανά τόνο το τέλος ταφής αποβλήτων