Ανακύκλωση: Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Τεράστιες αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, που παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μανώλης Γραφάκος, τα απόβλητα συσκευασιών θα συλλέγονται πλέον χωριστά (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί.

Οι δήμοι θα έχουν την δυνατότητα να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο.

Βασική αλλαγή που επισημαίνεται στο νομοσχέδιο είναι πως κανένα νέο κτήριο δεν θα κατασκευάζεται χωρίς χώρο συλλογής αποβλήτων για 4 χωριστά ρεύματα.

Ακόμη, μεταφέρονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΕ στους δήμους και τις επιχειρήσεις που τα προκαλούν, απαλλάσσοντας από το σχετικό βάρος τους φορολογούμενους.

 

Όλες οι αλλαγές:

 

1. Τα απόβλητα συσκευασιών θα συλλέγονται πλέον χωριστά (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί)

2. Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο (εισάγεται, δηλαδή, η ευρωπαϊκή αρχή «πληρώνω όσο πετάω»)

3. Επιβάλλονται υψηλότερα τέλη ταφής στους δήμους που οδηγούν τα απόβλητά τους στην ταφή, με στόχο να αλλάξει αυτή η πρακτική

4. Όλα τα νέα κτίρια θα διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για 4 χωριστά ρεύματα

5. Μεταφέρονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΕ στους δήμους και τις επιχειρήσεις που τα προκαλούν, απαλλάσσοντας από το σχετικό βάρος τους φορολογούμενους

Πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται

• Από τον Ιούλιο του 2022 ξεκινά η μετακύλιση προστίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που επιβάλλονται κάθε χρόνο στη χώρα μας- στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διαχείριση των στερεών ή υγρών αποβλήτων. Τίθεται τέλος στην ανομία και το καθεστώς να πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες για τις παράνομες πρακτικές ορισμένων αναφορικά με:

– Την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων σε χωματερές

– Την ελλιπή διαχείριση των υγρών αποβλήτων (λυμάτων)

– Τη μη διαχείριση των ιστορικά αποθηκευμένων αποβλήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM 

Πηγή: ecoearth.gr