“Αγιά Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας απλοήθη: Μαζώχτε ξύλα κι άχερα και σύρτε και στο μύλο τι Άγιο Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος!”, λέει ο λαός για τα νικολοβάρβαρα.
Τα «Νικολοβάρβαρα» θεωρούνται ως η … επίσημη πύλη των Χριστουγέννων. Το τριήμερο 4 με 6 Δεκεμβρίου που εορτάζουν κατά σειρά, η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Σάββας και ο Αγιος Νικόλαος είναι βαρύ όχι μόνον στο εορτολόγιο της Ορθοδοξίας, αλλά και στο καλεντάρι της Ελληνικής Παράδοσης… Και τούτο γιατί αυτό το εορταστικό τρίπτυχο συνιστά και την υποδοχή του χειμώνα – γεγονός που ειδικά παλαιότερα σήμαινε πραγματικό συναγερμό δραστηριοτήτων αλλά και τήρησης εθίμων με μακρά ιστορική διαδρομή που αναβίωναν – κυρίως στην Ελληνική επαρχία.
Του Γιάννη ΒασιλακόπουλουΗ κορυφαία σημασία του τριημέρου τόσο εκκλησιαστικό, όσο και εθιμικό επίπεδο έφερε και την χαρακτηριστική ονοματοδοσία «Νικολοβάρβαρα» προκειμένου να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των συγκεκριμένων ημερών …
Στην Πελοπόννησο αυτό το «τρίγωνο» το συσχετίζουν με το θάνατο, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν τις ημέρες αυτές και τις εναλλαγές του καιρού που συνήθως είναι απρόβλεπτες.
Οι Άγιοι που τιμώνται αυτό το τριήμερο είμαι ταυτισμένοι με τρία απολύτως κομβικά κομμάτια του Ελληνικού γίγνεσθαι.
Η Αγία Βάρβαρα
Η Αγία Βαρβάρα – προστάτιδα του πυροβολικού – σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό τον ηρωισμό των Ελλήνων, στον περιπετειώδη δρόμο της Ελευθερίας που κερδήθηκε σ αυτόν εδώ τον τόπο με ποταμούς αίματος και τεράστιο όγκο θυσιών. Σύμφωνα με τις γραφές η Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε στο Λίβανο το 284 μ χ και μαρτύτησε αποκεφαλιζόμενη από τον ίδιο της τον πατέρα σε ηλικία μόλις 21 ετών.
Το όνομα της Αγίας διαδόθηκε στην αρχή σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης όταν επικράτησε ο Χριστιανισμός . Γρήγορα εξαπλώθηκε αρκετά από το 1298 με το περίφημο βιβλίο του Jacobo da Voragine «Χρυσοί Θρύλοι». Στην Τέχνη της Δύσης η Αγία Βαρβάρα αναπαρίσταται ντυμένη με βασιλικά ενδύματα ή τέτοια που να μαρτυρούν την ευγενική καταγωγή της. Στην Βυζαντινή αγιογραφία, η Αγία απεικονίζεται συνήθως ντυμένη με ρούχα αρχοντικά, κρατώντας σταυρό και φοίνικα και φορώντας βασιλικό διάδημα. Για πρώτη φορά το «Ελληνικό τάγμα πυροβολιστών» (έτσι ονομαζόταν παλαιά το πυροβολικό) γιόρτασε την Αγία Βαρβάρα στις 4 Δεκεμβρίου 1829.
Άγιος Σάββας
Η δεύτερη μέρα των “Νικολοβάρβαρων”, συνεχίζεται με τον εορτασμό του Άγιου Σάββα, στις 5 Δεκεμβρίου. Ο Άγιος Σάββας θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών και των γυναικών που δεν μπορούνε να τεκνοποιήσουν.
Στα παλαιά χρόνια, στην Καππαδοκία, που ήταν και η πατρίδα του Άγιου Σάββα, οι πιστοί των τιμούσαν με θυσίες ζώων.
Ο Άγιος Σάββας θεωρείται και προστάτης των γυναικών που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, για αυτό τον λόγο και με πίστη στο θαύμα του, όσοι επισκέπτονταν το μοναστήρι έπαιρναν χουρμάδες από τα γύρω δέντρα που προσφέροντας ως θεραπευτικά μέσα της στειρότητας.
Τούτη η μέρα σηματοδοτεί την ανάγκη για αλληλεγγύη στους ασθενείς συνανθρώπους – γονιδιακό χαρακτηριστικό των Ελλήνων, όπως έχει δείξει η πραγματική ζωή.
Άγιος Νικόλαος
Και ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών, οι οποίοι δίχως υπερβολή αποτελούν το πρώτο, το πιο ζωντανό κύτταρο της Θαλασσοκόρης Ελλάδας.
Ο Άγιος γεννήθηκε τον 3 αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του, τιμήθηκε με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε και βοηθούσε με αγάπη το λαό του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Η μάχη του Αρχιεπισκόπου κόντρα στον κορονοϊό και στα… σενάρια
- Γιατί γιορτάζουν οι παρθένες στα Εισόδια της Θεοτόκου;
-
Η ιστορία του Αγίου Νικολάου και ο Άη Βασίλης: Πώς συνδέονται