Την Μεγάλη Παρασκευή, παραδοσιακά τρώμε αλάδωτες φακές με μπόλικο ξύδι.
Ποιος ο λόγος όμως; Τι συμβολίζει αυτή η θρησκευτική «τελετουργία»;
Οι πρώτοι Χριστιανοί την περίοδο της νηστείας έτρωγαν μόνο νερό και ψωμί. Επειδή όμως αυτό δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί στις μεγάλες περιόδους των νηστειών του εκκλησιαστικού έτους, λόγω συνθηκών ζωής ή ανθρώπινης αδυναμίας, επινοήθηκαν διάφορες διευκολύνσεις, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της νηστείας από όλους τους πιστούς.
Έτσι σιγά-σιγά άρχισαν να επιτρέπεται η κατανάλωση καρπών, λαχανικών, οσπρίων, οστρακοειδών κτλ.
Ενώ κάποιες μέρες όπως η Μεγάλη Παρασκευή δεν επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, αντίθετα μπορούμε να φάμε ελιές γιατί τρώγονται σαν καρποί.
Αποκορύφωμα της μεγαλοβδομαδιάτικης νηστείας αποτελεί λοιπόν, το «μενού» της Μ. Παρασκευής, όπου όχι μόνο επιλέγονται νηστίσιμες τροφές, αλλά χρησιμοποιείται και στα φαγητά άφθονο ξύδι,
Γιατί τρώμε φακές τη Μ. Παρασκευή;
Τη Μεγάλη Παρασκευή σηνιθίζεται η κατανάλωση σούπας από αλάδωτες φακές διότι συμβολίζουν τα δάκρυα της Θεοτόκου.
Τι συμβολίζει το ξύδι;
Τα φαγητά της Μεγάλης Παρασκευής μαγειρεύονται αλάδωτα και συνηθίζεται να προσθέτουμε ξύδι, σε ανάμνηση του περιστατικού με τον στρατιώτη που έδωσε στον Ιησού ξίδι, όταν Εκείνος ζήτησε νερό. Ουσιαστικά, το ξύδι που προστίθεται στις φακές συμβολίζει το Μαρτύριο του Χριστού πάνω στο Σταυρό.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM