Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χωρίς να σπάσουν

πασχαλινά αυγά βάψιμο
© EUROKINISSI

Η περίοδος του Πάσχα έχει ξεκινήσει και τη Μεγάλη Πέμπτη καλούμαστε να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μη σπάσουν.

Παράδοση

Τα πασχαλινά αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς είναι η μέρα του Μυστικού Δείπνου, οπότε ο Χριστός έδωσε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα και το αίμα του. Κατά τη χριστιανική παράδοση, τα αυγά αντιπροσωπεύουν τη γονιμότητα και τον νέο κύκλο ζωής και βάφονται κόκκινα γιατί συμβολίζουν το αίμα του Χριστού.

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν απέξω κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά μέσα έκρυβε «ζωή».

πασχαλινά αυγά βάψιμο
© EUROKINISSI

Τρόποι για να μη σπάσουν τα πασχαλινά αυγά

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών μπορεί να μην είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, ωστόσο θέλει αρκετή προσοχή ούτως ώστε το κόκκινο χρώμα να βγει έντονο και τα αυγά μας να μη σπάσουν.

  1. Μια καλή συμβουλή είναι να αγοράσετε αυγά 1-2 ημερών και όχι φρέσκα, καθώς στα φρέσκα αυγά το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν ξεκολλάει μαζί με αυτό. 
  2. Επιπλέον, άλλο ένα χρήσιμο tip είναι να βάλετε τα αυγά σε κατσαρόλα με καυτό νερό, αφού έχετε σβήσει την εστία. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες σπασίματος. Παράλληλα, καλό θα ήταν να έχετε βγάλει τα αυγά από το ψυγείο 3-4 ώρες πριν από το βράσιμο, ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Μια από τις πιο σημαντικές, ίσως, λύσεις είναι να ρίξετε ξίδι και αλάτι στο νερό όπου θα βράσετε τα αυγά. Έτσι, ακόμη και αν ραγίσει κάποιο από αυτά, οι πόροι από το τσόφλι θα βρίσκονται σε διαστολή και θα λειτουργήσουν σαν δίχτυ προστασίας, ώστε να μη χυθούν μέσα στο νερό το ασπράδι και ο κρόκος.

Trivia

Το ξίδι όχι μόνο θα βοηθήσει τα αυγά σας να μη σπάσουν, αλλά μαζί με τη μαγειρική σόδα είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για να βγάλετε την κόκκινη βαφή από την κατσαρόλα σε περίπτωση που έχουν μείνει υπολείμματα. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα