Αγίου Βαλεντίνου: Τα τέλεια menu για την ημέρα των ερωτευμένων που θα εντυπωσιάσουν (pics)

Αγίου Βαλεντίνου: Μετράμε αντίστροφα για την ημέρα των ερωτευμένων και οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για εκείνη την ημέρα.

Άλλωστε, είναι μια ιδιαίτερη μέρα που θέλουμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό και να περάσουμε μια όμορφη βραδιά με το ταίρι μας.

Και επειδή, ο έρωτας περνάει από το στομάχι, μια καλή ιδέα είναι να μπείτε στην κουζίνα και να βάλετε όλο σας το ταλέντο σε ένα menu που θα εντυπωσιάσει.

Εμείς, σας προτείνουμε δυο menu κατάλληλα για την συγκεκριμένη ημέρα που θα εντυπωσιάσουν.

Menu 1:

Κολοκυθόσουπα βελουτέ,  ψαρονέφρι με μέλι και πορτοκάλι και σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλιας και σιρόπι αγριοκέρασο.

Συνοδέψτε το με κόκκινο κρασί.

Κολοκυθόσουπα: 

Υλικά: 

1,5 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κομματάκια

100 γρ. βούτυρο

1 μεσαίο κρεμμυδι ξερό

1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)

1 πατάτα

1/2 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί

500ml ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Κρέμα γάλακτος (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:

Βάζουμε την κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, την πατάτα και την κολοκύθα. Αφού τα σοτάρουμε για 5 λεπτά σβήνουμε με το κρασί.

Στην συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 500 ml βραστό νερό και ένα κύβο λαχανικών και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά μας. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30- 40 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και με έναν πολυκόφτη χειρός κάνουμε την σουπίτσα μας βελουτέ.

Ψαρονέφρι με μέλι και πορτοκάλι

Υλικά: 

2 ψαρονέφρια κομμένα σε ροδέλες

2 πορτοκάλια

2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας μέλι

60γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, χοντροκομμένα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το ψαρονέφρι μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος.

Αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε το κρέας με τα φιστίκια. Τα πιέζετε για να κολλήσουν πάνω στις ροδέλες και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά.

Φτιάχνετε τη σάλτσα. Πλένετε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζετε, παίρνετε το ξύσμα τους, σε λεπτές λωρίδες με το ειδικό εργαλείο και κατόπιν τα στύβετε.

Ανακατεύετε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών με το μέλι και ρίχνετε το μίγμα στο τηγάνι που έχει το ζουμί από το κρέας που σοτάρατε. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά τη σάλτσα.

Περιχύνετε το ψαρονέφρι με την σάλτσα, μόλις το βγάλετε από τον φούρνο. Το συνοδεύετε με πιλάφι, πασπαλισμένο με αλεσμένα αιγινίτικα φιστίκια και σπόρους ροδιού.

Σουφλέ σοκολάτας: 

Υλικά: 

100 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, ψιλοκομμένη

100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά

2 τεμ. κρόκοι αυγών

1 τεμ. ασπράδι αυγού

15 γρ. άχνη ζάχαρη

15 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Εκτέλεση: 

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την βγάζουμε από την φωτιά λίγο πριν βράσει. Τη ρίχνουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε ώστε να τη λιώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους μαζί με την άχνη και τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα.

Τέλος, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το ασπράδι με την κρυσταλλική ζάχαρη έως ότου γίνει μια απαλή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε και αυτή στο μείγμα μας ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη 4-5 μικρές φόρμες του σουφλέ, τις μισογεμίζουμε με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 12 λεπτά.

Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και σιρόπι αγριοκέρασο.

 

Menu 2

Μύδια αχνιστά με λευκό κρασί, ταλιατέλες με σολομό και κρέμα γάλακτος, cheesecake με φράουλα.

Συνοδέψτε το με λευκό κρασί.

Αχνιστά μύδια

Υλικά: 

1.000 γρ. μύδια με κέλυφος καθαρισμένα

40 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

100 γρ. λευκό ξηρό κρασί

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση: 

Καθαρίζετε (ξύνετε ) και πλένετε καλά τα μύδια με άφθονο κρύο νερό και τα στραγγίζετε.

Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί ελαφρά με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια, προσθέτετε το λευκό κρασί .

Δυναμώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τα μύδια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το τριμμένο πιπέρι.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνετε να αχνιστούν για 5 λεπτά.

Μόλις τα μύδια ανοίξουν τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα και τα περιχύνετε με το ζωμό τους.

Tip: Όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει τα πετάτε.

Ταλιατέλες με σολομό και κρέμα γάλακτος

Υλικά

500 γραμμάρια ταλιατέλες

100 γραμμάρια σολωμό φρέσκο κομμένο σε κομμάτια

20 ml ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση

40 ml ούζο

50 ml λευκό κρασί

100 ml ζωμό λαχανικών

60 ml κρέμα γάλακτος

100 γραμμάρια σολωμό καπνιστό κομμενο σε κομμάτια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο από ότι λέει η συσκευασία τους.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το σκόρδο να πάρει άρωμα το λάδι. Σωτάρετε το φρέσκο σολωμό για 30'' και ρίχνετε το ούζο. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών.

Ρίχνετε τα μακαρόνια και ανακατεύετε.

Τέλος προσθέτετε την κρέμα γάλακτος αφήνετε να βράσει για δύο ακόμα λεπτά και να δέσει η σάλτσα.

Cheesecake με φράουλες 

Υλικά:

Για τη βάση:

250 γρ. μπισκότα τύπου digestive

200 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο

Για την κρέμα:

500 γρ. τυρί κρέμα

400 γρ. ζαχαρούχο γάλα

Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

400 γρ. μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση: 

Ρίχνουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το βούτυρο  με το τριμμένο μπισκότο και απλώνουμε το μίγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

Στο μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα και προσθέτουμε σταδιακά το ζαχαρούχο γάλα και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει λεία κρέμα. Ρίχνουμε το μίγμα επάνω στο μπισκότο και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Ξεφορμάρουμε το γλυκό και γαρνίρουμε με τη μαρμελάδα φράουλα.

*Καλή σας απόλαυση και χρόνια σας πολλά!