Η γραβιέρα παρασκευάστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1914
Γραβιέρα Κρήτης, Τριπόλεως, Νάξου, Μυτιλήνης ή Αμφιλοχίας, όποια και αν επιλέξουμε, αναμφισβήτητα θα πούμε πως αποτελεί το νοστιμότερο άλλα και το πιο δημοφιλές κίτρινο τυρί στην χώρα μας.
Το όνομά της είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, Γκρυγιέρ. Είναι και τα δύο τυριά με παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης, ωστόσο έχουν διαφορετική γεύση και σύσταση καθώς η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα ενώ το γκρυγιέρ παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα.
Η ιστορία της γραβιέρας
Ένας γεωπόνος, που θεωρείται και ο θεμελιωτής της τυροκομίας στη χώρα μας, ο Νικόλαος Ζυγούρης, επιχείρησε το 1914 να δημιουργήσει έναν βελτιωμένο τύπο ελληνικού σκληρού τυριού, με βάση τη συνταγή της περίφημης ελβετικής gruyère. Έτσι, δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό τυρί τύπου γραβιέρας, στο “γαλακτοκομείο Λάππα” της Μανωλάδας, των τότε βασιλικών κτημάτων, με βασική διαφορά τη χρήση πρόβειου γάλακτος, αντί αγελαδινού. Τα επόμενα χρόνια, και μετά από αρκετούς πειραματισμούς, η παρασκευή του τυριού βελτιώθηκε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, της οποίας ο Νικόλαος Ζυγούρης ήταν εμπνευστής και πρώτος διευθυντής, το 1917.
Στην πορεία των ετών, η γραβιέρα καθιερώθηκε στην ελληνική τυροκομία, απέκτησε ξεχωριστό χαρακτήρα από την ελβετίδα συνώνυμη και έγινε ένα διαφορετικό τυρί, που δίκαια κατατάσσεται πλέον στην τυροκομική μας παράδοση. Το όνομα “γραβιέρα” επικράτησε για τα τυριά με τον ίδιο τρόπο παρασκευής παντού στη χώρα, που έχουν, βέβαια, μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές σε γεύση, υφή και σπανιότερα πρώτη ύλη (γάλα).
Τι είναι τα προϊόντα ΠΟΠ;Η ένδειξη ΠΟΠ σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και αποτελεί την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής, πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Όσον αφορά τις γραβιέρες ΠΟΠ υπάρχουν:Γραβιέρα Κρήτης
Ελληνική γραβιέρα που παράγεται στην Κρήτη από πρόβειο γάλα και ωριμάζει μετά από τουλάχιστον πέντε μήνες.
Γραβιέρα ΑγράφωνΣκληρό, κίτρινο τυρί, από πλήρες, παστεριωμένο πρόβειο γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 30% κατσικίσιο. Ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης διαρκεί 3 μήνες.
Γραβιέρα ΝάξουΠαρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς.
Γραβιέρα ΤήνουΠαρασκευάζεται στο παραδοσιακό τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου από αγελαδινό γάλα και αποτελεί την εξέλιξη του παλιού “βραστού τυριού” της Τήνου.
ΚεφαλογραβιέραΗ Κεφαλογραβιέρα αναγνωρίσθηκε ως τυρί ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996
Γραβιέρα ΜετσόβουΈχει κιτρινωπό χρώμα και μάζα με διάσπαρτες τρύπες και σκληρό περίβλημα. Η γεύση του είναι ελαφρώς αλατισμένη και βουτυράτη, και το άρωμα του ιδιαίτερα πλούσιο.
Γραβιέρα ΑμφιλοχίαςΤυρί από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Ωριμάζει σε ειδικά διαμορφωμένα ωριμαντήρια με ιδανικές συνθήκες και ελεγχόμενο περιβάλλον για περίπου 3 μήνες.
Γραβιέρα ΜυτιλήνηςΕίναι ελαφριά στη γεύση και παράγεται από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα
Γραβιέρα ΤριπόλεωςΣκληρό κίτρινο Τυρί από πρόβειο γάλα και έως 10 % κατσικίσιο γάλα από παραγωγούς της Ορεινής Πελοποννήσου.
Διατροφικά στοιχείαΩς γνωστόν τα τυριά, μαζί με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, αποτελούν τις καλύτερες πηγές ασβεστίου στην ανθρώπινη διατροφή.
Στον παρακάτω πίνακα εντοπίζουμε την διατροφική αξία της γραβιέρας ανά 100mg κατά προσέγγιση:
Ενέργεια | 33.19g |
Πρωτεΐνη | 413Kcal |
Λίπη | 29.81g |
Υδατάνθρακες | 32.34g |
Διαιτητική ίνα | 0.36g |
Ασβέστιο | 1011mg |
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- 2+1 vegan συνταγές που θα σε κάνουν να δεις τη χορτοφαγία αλλιώς
- Κάνε τις πιο νόστιμες γεμιστές baked πατάτες (vid)
- Τρία εύκολα γλυκά για αρχάριους (pics)