Δημήτρης Μακρυνιώτης: Νόστιμη συνταγή για μελομακάρονα

Λόγω των ημερών και του Χριστουγεννιάτικου κλίματος το ψάξιμο για μια νόστιμη συνταγή με μελομακάρονα γίνεται ακόμα πιο τακτικό. Σε αυτό μας βοηθάει ο Δημήτρης Μακρυνιώτης.

Ο γνωστός τηλεοπτικός pastry chef, Δημήτρης Μακρυνιώτης μας δείχνει βήμα βήμα μια τέλεια συνταγή για μελομακάρονα, η οποία είναι αρκετά εύκολη και σχετικά γρήγορη.

Έτσι δεν θα χρειάζεται να παιδευτούμε άλλο, ψάχνοντας απεγνωσμένα την top συνταγή για μελομακάρονα.

Υλικά για τα μελομακάρονα:650 γρ. αλεύρι μαλακό380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό125 γρ. ζάχαρη άχνη50 γρ. μέλι1 κ.γ κανέλα1/2 κ.γ γαρύφαλλο1 κ.γ σόδα μαγειρική1/2 κ.γ αμμωνία250 ml σπορέλαιο175 ml χυμό πορτοκαλί φρέσκο100 ml νερό Ξύσμα από 2 πορτοκάλιαΥλικά για το σιρόπι:500 ml νερό1 κιλό ζάχαρη250 γρ. γλυκόζη50 γρ. μέλι1 ξύλο κανέλαςΥλικά για το γαρνίρισμα:Μέλι ΚαρύδιαΕκτέλεση για το σιρόπι:Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά (η κανέλα να είναι σπασμένη) εκτός από το μέλι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση.Έπειτα κατεβάζουμε το κατσαρολάκι μας από τη φωτιά προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας και αμέσως μετά αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί με τα ξύσματα από τα δυο πορτοκάλια και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.Έπειτα σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά.Αμέσως μετά σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.Αφού ανακατέψουμε καλά τα υγρά υλικά μας προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις (4-5 φορές) το μείγμα με τα στερεά υλικά μας ανακατεύοντας καλά με το χέρι και σταυρωτά (πάνω ,κάτω, αριστερά, δεξιά) μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι.Έπειτα αδειάζουμε το ζυμάρι στο τραπέζι και με γρήγορες κινήσεις φτιάχνουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε προσέχοντας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα το ίδιο.Προαιρετικά μπορούμε να πιέσουμε τη μια τους πλευρά με μια σίτα ώστε να δημιουργήσουμε ένα απλό σχέδιο.Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί όπου πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις, στους 190-200 βαθμούς για 30 έως 40 λεπτά αναλόγως το μέγεθος και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.Σιρόπιασμα:Αμέσως αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, παίρνουμε την κατσαρόλα με τα κρύο σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και τοποθετούμε μέσα όσα μελομακάρονα χωράει η κατσαρόλα μας ώστε να τα σκεπάζει το σιρόπι.Αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε:1 λεπτό για ελαφρώς σιροπιασμένα1,5-2 λεπτά για μέτρια σιροπιασμένα 2 λεπτά και πάνω για πολύ σιροπιασμέναΑφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί ώστε να στραγγίξουν καλά και γαρνίρουμε με όσο μέλι επιθυμούμε και τριμμένα καρύδια.

Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής στο womensnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM