Παγκόσμια Ημέρα ζυμαρικών και το γιορτάζουμε με μια επική συνταγή

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρων των αγαπημένων μας ζυμαρικών και δεν γινόταν να μην το γιορτάσουμε με μια νοστιμότατη και super duper μακαρονάδα που θα στείλει και σένα στον «έβδομο ουρανό».

Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό πιάτο ζυμαρικών. Τα μακαρόνια είναι από εκείνες τις τροφές που βρίσκονται στην καρδιά του κόσμου - και μάλιστα δικαιολογημένα - και κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να το αντικρούσει αυτό.

Ιταλική Κουζίνα: Η αγάπη που έγινε λατρεία

 

Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε πως η ιταλική κουζίνα, η οποία βασίζεται στα μακαρόνια - οκέι και στην πίτσα -  είναι ίσως από τις πιο δημοφιλείς γαστρονομίες παγκοσμίως. Θα έλεγες ποτέ όχι σε μια αυθεντική καρμπονάρα; Ή σε ένα αχνιστό σουφλέ με μπόλικο τυρί; Ε όχι!

Έτσι, η αγάπη για τα ζυμαρικά γιορτάζεται κάθε χρόνο εδώ και αρκετά χρόνια. Και είναι μια πληροφορία που πρέπει να ξέρεις! Γιατί; Ώστε να βρεις μια ακόμα δικαιολογία για να μαγειρέψεις μια πεντανόστιμη μακαρονάδα που θα απολαύσεις εσύ και η αγαπημένοι σου.

diaforetika idi zimarikon

Πότε και πως καθιερώθηκε

Η Παγκόσμια Ημέρων Ζυμαρικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε πριν από 22 χρόνια - το 1998 - με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) προκειμένου να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.

Επομένως, κάθε χρόνο το γιορτάζουμε με αφορμή την ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης που έγινε το 1995.

diaforetika idi zimarikon

Υπάρχουν άπειρες συνταγές με μακαρόνια και ακόμα περισσότερες παραλλαγές για να ερωτευτεί κανείς. Γιατί τα μακαρόνια έχουν τη δυναμική να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο όσο απλά και αν φαντάζουν στην παρασκευή.

Και επίσης, έχουν τόσα διαφορετικά μήκη και πλάτη για να επιλέξει κανείς. Ακόμα και χρωματιστά ή γεμιστά υπάρχουν.

diaforetika idi zimarikon ke xromatista

Πάμε λοιπόν να δούμε μια ιδιαίτερη συνταγή με ζυμαρικά...Σπαγγέτι φριτάτα!

Αν δεν ξέρεις τι σημαίνει «φριτάτα», ήρθε η ώρα να το μάθεις. Η φριτάτα για τους Ιταλούς είναι κάτι σαν την ομελέτα για εμάς. Ωστόσο παρασκευάζεται στο φούρνο και όχι στο τηγάνι.

Πρόκειται για μια εύκολη και φυσικά πεντανόστιμη συνταγή. Ααα! Μην ξεχάσω να πω πως μπορείς να την απολαύσεις και ζεστή και κρύα.

Πάμε να δούμε τα υλικά!

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 85 gr κοφτό μακαρονάκι
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 3-4 ντοματίνια
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 150 ml γάλα
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 100 gr κίτρινο τυρί
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα

fritata zimarikon se piato

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζεις τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
  • Προθερμαίνεις το φούρνο περίπου στους 180°C λαδώνεις λαδώσετε επαρκώς το πυρίμαχο σκεύος που θα χρειαστείς στη συνέχεια
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς τα αυγά μαζί με το γάλα και το θυμάρι
  • Καθώς ανακατεύεις προσθέτεις λίγο κίτρινο τυρί και την παρμεζάνα
  • Βάζεις τα ζυμαρικά σου στο πυρέξ ή το ταψί μαζί με τα ντοματίνια, την πιπεριά, το πράσο και από πάνω ρίχνεις το μείγμα των αυγών.
  • Από πάνω, ρίχνεις «πασπαλιστά» και το υπόλοιπο τυρί
  • Ψήνεις για 30 με 40 λεπτά στους 180°C μέχρι να λιώσει το τυρί και αποκτήσει η φριτάτα σου το επιθυμητό χρώμα

fritata zimarikon

Μια συμβουλή που θα σου δώσω, όχι για την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, αλλά γενικά, είναι να προσπαθήσεις έστω και μια φορά στη ζωή σου να φτιάξεις τα δικά σου μακαρόνια. Αν αγαπάς μια φορά τα μακαρόνια, τα χειροποίητα θα τα λατρέψεις. Ειδικά αν είναι και από τα χεράκια σου. Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς.

Για την ώρα, καλό μαγείρεμα και καλή απόλαυση! Let the celebrations begin!

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM