Κάθε χωρισμός είναι σαν ένας μικρός θάνατος. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολος. Και κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει για κάτι.
Ούτε ο ίδιος σου ο εαυτός. Το χειρότερο σενάριο μετά από έναν χωρισμό είναι να γεμίσεις με ενοχές και τύψεις. Όχι μόνο δεν σε βοηθάει να το ξεπεράσεις, αλλά αντιθέτως. «μεγιστοποιεί τον χρόνο επούλωσης».
Ο χωρισμός δεν είναι από τις εύκολες, αλλά είναι από τις αναπόφευκτες εμπειρίες.
Δεν υπάρχουν όμορφοι χωρισμοί.
Ένας πιο «ανώδυνος» χωρισμός όμως είναι πάντοτε καλύτερος. Όσο και αν σε πονάει, είτε πήρες εσύ την απόφαση είτε όχι, η όλη διαδικασία είναι ψυχοφθόρα.
Προσπάθησε να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για την αποτυχία μιας σχέσης. Ένας χωρισμός, όπως και η ίδια η σχέση θέλει δύο για να πετύχει ή στην προκειμένη, να αποτύχει.
Αντικειμενικά ο χωρισμός, είτε είσαι αυτός που τον επιδιώκει είτε όχι, δεν είναι ποτέ ευχάριστη εμπειρία και κανείς δεν δέχεται να παραδεχτεί πως απέτυχε να κρατήσει μια σχέση.
Όσο περισσότερο καιρό έχεις περάσει σε μία σχέση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ρουτίνα που πρέπει να σπάσεις, και τόσο μεγαλύτερη η αλλαγή που πρέπει να κάνεις. Αρχικά, καλό είναι να θυμάσαι ότι οι σχέσεις δεν είναι δεδομένες.
Ο χωρισμός, είτε είναι ξαφνικός είτε αναμενόμενος, φέρνει μαζί του ένα μικρό πένθος, μια απώλεια και ένα τέλος της ζωής και των καταστάσεων που είχες συνηθίσει να ζεις μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, δεν μένεις με έναν άνθρωπο από συνήθεια! Αυτό «τρώει» τη σχέση εκ των έσω και το αποτέλεσμα δεν σε δικαιώνει στο τέλος με μαθηματική ακρίβεια.
Το γεγονός ότι με τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν βρήκατε κοινά σημεία και δε λειτούργησε, δε σημαίνει πως εσύ δεν μπορείς να το κάνεις. Η «απόρριψη» που συνεπάγεται ένας χωρισμός, περισσότερο σε ωριμάζει και φέρνει μπροστά σου όλα τα «λάθη» της σχέσης που εσύ δεν μπορείς να ανεχτείς ή να πεις όχι σε αυτά. Τίποτα παραπάνω.
Τα λάθη ενός πρώην συντρόφου, δεν είναι στοχευμένα σε εσένα. Δεν τα έκανε για να σε πληγώσει. Απλά έτσι είναι ως άνθρωπος εν γένει. Λειτουργεί διαφορετικά από εσένα and that's okay. Απλά δεν ήταν γραφτό.
Επίσης, να σου υπογραμμίσω κάπου εδώ πως πιθανότατα και δικές σου επιλογές αντίστοιχα τον/την έφερναν «έξω απ'τα νερά» του/της. Αν για παράδειγμα, δε σε διεκδίκησε, μάλλον έτσι είναι και σε άλλους τομείς της ζωής του - μη διεκδικητικός. And that's okay too!
Ωστόσο, δεν είναι διόλου σπάνιο να νιώθει κανείς πως εκείνος φταίει για όλα μετά από έναν χωρισμό, αν και αυτό δεν αληθεύει στην πραγματικότητα.
Τίποτα δεν είναι ονειρικά πλασμένο σ'αυτή τη ζωή. Απλά μπαίνεις στο παιχνίδι χωρίς να ξέρεις που θα πάει. όμως, μπαίνεις από επιλογή.
Τρόποι για να ξεπεράσεις όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνα» έναν χωρισμό:
- Μίλησε ανοιχτά ακόμα και για τα αρνητικά σου συναισθήματα - Φέρε ανθρώπους στη ζωή σου, βρες ευκαιρίες για κοινωνικές σχέσεις και καινούργιες γνωριμίες, δώσε την ευκαιρία σε ανθρώπους που επιθυμούν να σε πλησιάσουν.
- Άφησε τον εαυτό σου να εκφραστεί ελεύθερα και χωρίς να σκέφτεσαι πολύ -Άφησε τον εαυτό σου να θρηνήσει τη σχέση που τελείωσε, κλάψε όσο δυνατά αισθανθείς την ανάγκη, άφησε το θυμό σου να εκφραστεί στο μαξιλάρι.
- Προσπάθησε να βρεις το θετικά σε έναν χωρισμό - Προσπάθησε να «επωφεληθείς» ακόμα και από μια άσχημη κατάσταση όπως αυτή.
- Βρες τα αρνητικά του ατόμου με το οποίο χώρισες - Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι πραγματικά θέλεις και τι δεν θέλεις από έναν άνθρωπο και κατ' επέκταση από μια μελλοντική σχέση.
- Κάνε κάτι μόνο για σένα. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να ξεχάσει γρηγορότερα. - πχ Βάλε μία δραστηριότητα στη ζωή σου
Κλείνοντας, θέλω να σου τονίσω πως ακόμα και τα αρνητικά συναισθήματα που μένουν από μια σχέση ως κατάλοιπο, μόνο δυνατότερο άνθρωπο δύνανται να σε κάνουν. Ακόμα και οι χωρισμοί είναι μαθήματα που πρέπει να «πάρουμε» για να γίνουμε καλύτεροι και να προχωρήσουμε! Κάθε τέλος είναι και μια νέα αρχή!
Don't look back, tomorrow it's another wonderful day!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM